Blog Dermatologie: Hidradenitis en de effecten van roken

12 september 2016 dermatoloog Hessel van der Zee

Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van de pijnlijke chronische huidziekte hidradenitis suppurativa (HS). Tussen de 80 en 85% van de HS patienten rookt. Het is in het laboratorium aangetoond dat roken de haarzakjes verstopt en zo HS beinvloedt.

De ernst van HS is gerelateerd aan het aantal sigaretten dat iemand in zijn leven heeft gerookt. Daarnaast is recente aangetoond dat de ziekte minder vaak terugkomt bij mensen die geopereerd zijn aan HS en niet roken dan bij mensen die blijven roken.

Bij mensen die roken geneest de wond ook slechter na de operatie. Mensen met HS hebben al een grotere kans op hart- en vaatziekten en roken is ook nog eens een belangrijke extra risicofactor voor hart en vaatziekten. Stoppen met roken valt dus zeker aan te bevelen.

Het is belangrijk te weten dat het gunstige effect van niet roken waarschijnlijk pas een jaar nadat je gestopt bent zichtbaar is. Roken is een risicofactor voor HS, maar niet de oorzaak. Andere factoren als aanleg en overgewicht spelen ook een belangrijke rol. Niet roken is daarom geen garantie dat de HS verdwijnt.