Israelische politie start wervingscampagne onder Arabische Israeli's

in Israel / by Mike Durand / on 12/09/2016 at 11:15 /

De Israelische politie hoopt meer Arabische politieambtenaren te werven om het politiekorps een getrouwe afspiegeling te laten worden van de Israelische maatschappij. Hiermee hoopt zij de relatie tussen politie en Arabische burgers te versterken en criminaliteit in de Arabische gemeenschap te verminderen. De Israelische politie had lang een slechte relatie met de Arabische burgers, die ondervertegenwoordigd waren in het corps maar oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken.

Interesse van Israelische Arabieren blijkt volgens de politie sinds de start van de wervingscampagne in de Arabische gemeenschap toe te nemen. De campagne is opgezet in samenwerking met het ministerie van Openbare Veiligheid. Politiewoordvoerder Luba Samri, zelf een Israelische Arabier, noemt hem een "persoonlijke en unieke oproep voor rekrutering van mannen en vrouwen uit de Arabische gemeenschap in Israel.' De politie streeft naar een "permanente aanwezigheid" in de Arabische gemeenschap, zegt zij, door meer Israelisch Arabische politieambtenaren die weten welke problemen er in de Arabische gemeenschap zijn en hoe die aan te pakken.

Uit recent vrijgegeven informatie over de wervingscampagne blijkt deze erg succesvol te zijn. Tot nu toe ontving de politie in 2016 zeker 1.420 sollicitaties van Israelische Arabieren, in heel het jaar 2015 waren dit er 543 en in 2014 687. Momenteel blijkt van het politiekorps ongeveer 2% van de ambtenaren Arabier, terwijl deze groep in de Israelische maatschappij goed is voor 20% van de totale Israelische bevolking. Uit de misdaadstatistieken blijkt dat in 2015 van het totaal aantal moorden in Israel 59% in de Arabische gemeenschap gepleegd wordt. Afgelopen februari benoemde de Israelische politie de 59-jarige Jamal Hakroush tot assistent bevelhebber. Hakrous is hiermee de eerste moslim die de op een na hoogste rang binnen de Israelische politie heeft bereikt.