Tekort geschikte werknemers voor banen toerismesector


UTRECHT, 20160912 -- In augustus 2016 bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een interessant onderzoek uit naar de toerismesector in Nederland. Het CBS rapporteerde een grote groei die in 2015 niet alleen zorgde voor een toename in omzet maar ook voor een toename in het aantal banen. Maar is Nederland er wel klaar voor om een groot aantal geschikte werknemers voor het groeiende aantal nieuwe banen in de toerismesector te voorzien? Reisverzekering.net zocht het uit.

Er is een tekort aan werknemers voor de explosief groeiende toerismesector in Nederland. In 2015 waren er 626 duizend beschikbare banen, maar slechts 529 werkzame personen. Dit is een overschot van bijna 100 duizend. Dit gat valt niet te dichten met het aantal afgestudeerde toerismespecialisten aan mbo- en hbo-opleidingen, in het schooljaar 2014/2015 waren dit er gezamenlijk 35.437. Wat doet Nederland eraan om deze banen aan de man te krijgen?

Er worden vanuit vakscholen en hogescholen geen actieve campagnes opgezet die de ontwikkelingen van de toerismesector gebruiken om meer studenten te interesseren in een opleiding richting deze groeimarkt. Ook via Rijksoverheid.nl wordt in het kopje ‘Toerisme en recreatie’ geen aandacht besteed aan baankansen of studieadvies binnen Nederland. Er wordt voornamelijk gesproken over een versterking van de sector door meer bezoekers vanuit het buitenland te trekken. Op deze manier laat Nederland kansen liggen om het aanbod aan werkkrachten voor de toerismesector te vergroten, en zal het probleem nog verder groeien


Lees hier het hele persbericht:
https://www.reisverzekering.net/tekort-geschikte-werknemers-banen-toerismesector/