Dagvaardingen en boetes na aanhoudingen Zaandam-Poelenburg


13 september 2016 - Arrondissementsparket Noord-Holland

Vier van de negen verdachten die maandagavond in Zaandam-Poelenburg zijn aangehouden hebben van de officier van justitie ofwel een dagvaarding ofwel een OM-strafbeschikking gekregen. Zij zijn heengezonden. De verdachte van opruiing zit nog vast. Hij is in verzekering gesteld.

Een minderjarige verdachte die een fietser zou hebben mishandeld en een politieambtenaar zou hebben beledigd door boksbewegingen in diens richting te maken terwijl hij werd gefilmd, is gedagvaard voor de kinderrechter.

Een meerderjarige verdachte die werd aangehouden omdat hij het samenscholingsverbod overtrad pleegde bij zijn aanhouding verzet en schold een politieambtenaar uit. Hij heeft eveneens een dagvaarding mee gekregen. Een medeverdachte die voorgaande aanhouding wilde beletten en zich vervolgens bij
zijn eigen aanhouding verzette, moest met pepperspray onder controle worden gebracht. Hij heeft een OM-strafbeschikking van 600 euro gekregen. Een andere verdachte kreeg een strafbeschikking van eveneens 600 euro, wegens het opsteken van een middelvinger naar een politieambtenaar (belediging).

De vier overige verdachten zijn aangehouden wegens het overtreden van het samenscholingsverbod. De politie heeft hen beboet.

De zaken zijn op dezelfde manier afgehandeld als soortgelijke zaken. Wel is er een speciale officier van justitie belast met de afdoening van strafbare feiten die in de wijk worden gepleegd. Het OM volgt hierbij de geldende richtlijnen voor de strafmaat. Ook wijkt de aanpak niet af van de
aanpak van andere overlastgevende jeugdgroepen.

Zie ook persbericht politie.

Deel dit op

*