Voorgenomen besluit nieuwe regels bomenkap


Minder regels voor het kappen van gewone bomen met behoud en bescherming van het groene karakter van gemeente Renkum. Dat is de kern van de nieuwe Bomenverordening die het college van burgemeester en wethouders van gemeente Renkum voorstelt aan de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt tegelijkertijd aan de raad om haar eerdere besluit uit 2012 om de Bomenverordening geheel af te schaffen, in te trekken. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in oktober 2016 een definitief besluit neemt over de nieuwe regels.

Met de nieuwe Bomenverordening geeft het college invulling aan de in het coalitieakkoord geformuleerde opdracht om `een betere balans te vinden tussen enerzijds bescherming tegen ongewenste kap, maar eveneens meer verantwoordelijkheid van de inwoners en lagere kosten'.

Vergunningsvrij kappen

In de Bomenverordening staan regels en afspraken vastgelegd met betrekking tot het kappen van bomen. Met de nieuwe regels krijgen inwoners meer mogelijkheden om bomen in de voor- en achtertuin te kappen. Het kappen van bomen met een omtrek van maximaal 60 centimeter in de voor- en achtertuin
is voortaan vergunningsvrij, behalve:

* als het een waardevolle boom betreft, of;
* deze op een bosperceel staat, of;
* het een eik, beuk, esdoorn, linde, grove den of acacia is.

De nieuwe regels maken ook het vergunningsvrij kappen mogelijk van bomen die in het Groenstuctuurplan opgenomen zijn en aangewezen zijn in een zogenoemd `beheervlak'. Het gaat hierbij uitsluitend om bomen die op openbare plekken staan zoals parken en pleinen en eigendom zijn van de gemeente.
Met deze maatregel zorgt het college van burgemeester en wethouders ervoor dat de nieuwe bomenregels niet in de weg staan als de gemeenteraad een visie op groenonderhoud en -beheer in een bepaald gebied vaststelt. Hierdoor wordt de kwaliteit van het groen op deze plekken behouden of zelfs
versterkt en kan het groen slagvaardig worden onderhouden.

Bescherming waardevolle bomen

Tegenover de verruiming van het vergunningsvrij kappen staat ook een aanscherping in de vorm van de Lijst met waardevolle bomen. Door de strenge toetsingscriteria krijgen deze bomen extra bescherming en wordt slechts in uitzonderlijke gevallen een vergunning afgeven. De bezitters van 1 of
meerdere van deze bomen krijgen hiervan de komende weken bericht. Zij hebben vervolgens de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen het voorgenomen besluit van het college van burgemeester en wethouders.

De nieuwe regels treden pas in werking na instemming van de gemeenteraad.