Vlaams bezoek voor nieuwe hollandse waterlinie

Vlaams bezoek voor nieuwe hollandse waterlinie

De afgelopen jaren is met succes geïnvesteerd in de restauratie en herbestemming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De gekozen aanpak heeft ook de interesse van onze zuiderburen gewekt. Daarom komen Vlaamse planologen het Gelderse deel van dit 85 kilometer lange militaire erfgoed bezoeken.

Op woensdag 14 september komt een delegatie van de Vlaamse vereniging voor ruimte & planning naar fort Werk aan het Spoel, de Diefdijk en fort Everdingen. Centraal staat de vraag hoe gebiedsontwikkeling mogelijk is én blijft in een gebied met zo’n groot historisch belang zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Momenteel lopen de voorbereidingen om de Unesco werelderfgoedstatus te verkrijgen.

Behoud door ontwikkeling

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent een beschermde erfgoedstatus niet dat er niets meer mag in zo’n gebied. Al bijna twintig jaar wordt namelijk gewerkt vanuit het motto ‘behoud door ontwikkeling’. Dit betekent dat ruimtelijke ontwikkeling juist nodig is om een erfgoed duurzaam te behouden. Bijvoorbeeld door een fort een nieuwe functie te geven als restaurant of bierbrouwerij.

De Vlaamse planologen zullen onder meer met landschapsarchitect en voorzitter van het kwaliteitsteam Eric Luiten in gesprek gaan. Ook de rol van de gemeente Culemborg als beschermer en ontwikkelaar komt aan de orde. Passend bij de Vlaamse cultuur eindigt het werkbezoek bij de nieuwe fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort Everdingen.