Rijkswaterstaat renoveert damwanden in haven Breskens | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat renoveert damwanden in haven Breskens

News item - Publication date: 14 september 2016- Latest update: 14 september 2016 11:18 hour

Volgende week start Rijkswaterstaat met de renovatie van damwanden in de Handelshaven en de Vissershaven van Breskens. De werkzaamheden duren naar verwachting tot medio 2017.

De damwanden in de Handels- en Vissershaven van Breskens hebben de functie van waterkering en kademuur. De levensduur van deze damwanden is beperkt. Door roestvorming voldoet een deel van de damwanden binnenkort niet meer aan de huidige veiligheidseis. Daarom vervangt Rijkswaterstaat ze door nieuwe exemplaren. De kerende werking is op dit moment niet aangetast. Er is dus geen gevaar. Na de renovatie zijn de damwanden in de havens weer sterk en stevig genoeg voor de komende 50 jaar.

Werkzaamheden

De nieuwe damwanden worden met zo min mogelijk trilling aangebracht voor de huidige damwanden in de Vissershaven en vervolgens verankerd. De oude damwanden blijven grotendeels zitten. In de Handelshaven komt een deel van de nieuwe damwanden op de plek van de huidige damwanden. Omdat hier de oude damwand verwijderd wordt, bouwt aannemer F.L. Liebregts B.V. hier eerst een bouwkuipconstructie. Zo blijft de waterkerende functie te allen tijde gehandhaafd. Ter plaatse van de nieuwe damwanden worden in beide havens ook nieuwe scheepvaart- en drenkelingenvoorzieningen aangebracht.

Hinder en maatregelen

De werkzaamheden aan de damwanden kunnen zorgen voor enige hinder voor omwonenden, bedrijven in de omgeving en weg- en scheepvaartverkeer. Zo worden de kades tijdens het werk in fases afgesloten. De kades en bedrijven blijven (met eventuele tijdelijke maatregelen zoals een versmalling) voor wegverkeer bereikbaar en er is voldoende ruimte voorzien in de haven voor schepen om aan te leggen of te laden en/of lossen. In verband met de veiligheid zet de aannemer de locaties waar op dat moment gewerkt wordt af met bouwhekken. De werkzaamheden kunnen lawaai en trillingen veroorzaken. Rijkswaterstaat probeert de overlast tot een minimum te beperken. In juli heeft Rijkswaterstaat samen met de aannemer een informatiebijeenkomst voor omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden georganiseerd om hen te informeren over het werk.

Niet gesprongen explosieven

De haven van Breskens is vanwege de hevige bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aangemerkt als verdacht gebied voor niet gesprongen explosieven. Deze zomer heeft daarom uit voorzorg een onderzoek plaatsgevonden naar eventueel aanwezige explosieven in het werkgebied. Dit onderzoek kan de aanwezigheid van explosieven echter niet voor 100% uitsluiten. Indien onverhoopt een niet gesprongen explosief wordt aangetroffen tijdens de uitvoering, zullen de officiele procedures worden gevolgd voor het benaderen en ruimen.

Meer informatie

Binnen dit Rijkswaterstaatproject `Renovatie Oevers' wordt ook een aantal oevers langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen gerenoveerd. Een deel van het werk is inmiddels afgerond. Meer informatie over de renovatie van de oevers is te vinden op de projectpagina Kanaal van Gent naar Terneuzen en Handelshaven Breskens: renovatie oevers.