Koenders spreekt Koerdische leider over toekomst Syrie

Nieuwsbericht | 15-09-2016 | 14:52

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag in Den Haag een ontmoeting gehad met Ibrahim Biro, voorzitter van de Kurdish National Council (KNC). Dit gesprek was ter voorbereiding op een bijeenkomst over Syrie die volgende week op initiatief van Koenders wordt gehouden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Koenders en Biro spraken over de recente ontwikkelingen in Noord-Syrie en de rol die het KNC samen met andere groepen van de oppositie zou kunnen spelen in het toekomstige Syrie.

De toekomst van Syrie is een gezamenlijke zorg van alle betrokken partijen, benadrukte Koenders. Afgelopen weekeinde is de eerste stap naar een geweldloze toekomst van Syrie gezet door de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Rusland in Geneve. Het staakt-het-vuren, onderdeel van deze belangrijke overeenkomst, is met nog eens 48 uur verlengd. `Het is van belang dat we met deze overeenkomst de juiste voorwaarden scheppen om de onderhandelingen een doorstart te geven', aldus minister Koenders. `De situatie in Noord-Syrie is extreem complex met zoveel partijen. Het is dan ook belangrijk dat we er alles aan doen om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.'

Het KNC is een combinatie van tien Koerdische partijen in Syrie. Zij vertegenwoordigen niet alleen de Koerden uit Noord-Syrie, maar ook Koerden uit de rest van het land. Het KNC laat een alternatief Koerdisch geluid horen en heeft goede banden met andere minderheden in Syrie.

Vorige week ontving minister Koenders de Syrische oppositieleider, Riyad Hijab, voorzitter van de High Negotiations Committee (HNC). In dit gesprek benadrukte de minister het belang van een oppositie waarin zoveel mogelijk partijen zijn vertegenwoordigd.

Ontmoeting tussen minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Ibrahim Biro, voorzitter van de Kurdish National Council (KNC).

Ontmoeting tussen minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Ibrahim Biro, voorzitter van de Kurdish National Council (KNC).