Minister Bussemaker opent EYE Collectiecentrum

Minister Bussemaker opent EYE Collectiecentrum

Amsterdam, donderdag 1 september 2016

EYE Collectiecentrum (foto: Ton Söder), ontwerp: cepezed, opdrachtgever: WAD Archief Depots Minister Jet Bussemaker van OCW opent op vrijdag 16 september het nieuwe EYE Collectiecentrum. Dit state-of-the-art depot met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden in Amsterdam-Noord is een veilige en duurzame haven voor de EYE-collectie. Het EYE Collectiecentrum is ook een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek.

Opening EYE Collectiecentrum, vrijdag 16 september, 16.30-19.00, Asterweg 26 (hoek Chrysantenstraat), 1031 HP Amsterdam

De EYE Study is vanaf 4 oktober 2016 van dinsdag t/m vrijdag tussen 12.00 en 17:00 uur voor het publiek geopend.

EYE Collectiecentrum

EYE Collectiecentrum is naast een depot ook een modern expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten de collecties kan raadplegen. Het EYE Collectiecentrum is met zijn glazen pui ontworpen als een open, uitnodigend gebouw. In de EYE Study op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

Het centrum zal functioneren als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen zal onder meer worden ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat.

Het EYE Collectiecentrum biedt een duurzame oplossing voor de jarenlange problematiek rond de oude depots van EYE, die weinig efficiënt over diverse locaties in Noord-Holland waren verspreid. In het nieuwe Collectiecentrum zitten eindelijk drie werkterreinen samen onder één dak: conservering, restauratie en onderzoek.

WAD Archief Depots B.V. is opdrachtgever en founding partner van het EYE Collectiecentrum. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. De inrichting van het Collectiecentrum is mede mogelijk gemaakt door extra bijdragen van het ministerie van OCW, Gispen en Stichting Dioraphte. De activiteiten in het Collectiecentrum worden ondersteund door bijdragen van het ministerie van OCW, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de BankGiro Loterij en het Gieskes Strijbis Fonds.

Opening

Tijdens de opening van het EYE Collectiecentrum zijn er verschillende toespraken, optredens en rondleidingen. Aansluitend vindt de opening plaats van de tentoonstelling Celluloid – Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Gibson & Recoder, in het museumgebouw op IJpromenade 1. Naast de minister zijn projectontwikkelaar WAD, architecten cepezed, stakeholders, pers en relaties van EYE aanwezig.

Aanmelden

Wilt u aanwezig zijn om verslag te doen van de opening, dan kunt u zich tot en met 14 september per e-mail aanmelden bij Marnix van Wijk, publictiteitsmanager EYE ((marnixvanwijk@eyefilm.nl)).

Restauratie

EYE heeft een reputatie als een van de beste restauratieateliers ter wereld en is koploper in de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en restauratie van filmerfgoed. Door zijn expertise op dit vlak werkt EYE nauw samen met partnerinstellingen en experts in binnen- en buitenland. EYE conserveert, digitaliseert en restaureert jaarlijks tientallen Nederlandse en internationale films die regelmatig op prestigieuze festivals worden gepresenteerd. Voor zijn restauratiewerk won EYE meerdere internationale prijzen, waaronder de Jean Mitry Award, de Film Preservation Honors en de Prix Henri Langlois.

Onderzoek

Op wetenschappelijk gebied bekleedt EYE een sterke positie, mede dankzij de installatie van de leerstoel Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur aan de Universiteit van Amsterdam die wordt ingevuld door EYE Hoofdconservator Giovanna Fossati. De gecombineerde functie van hoogleraar en hoofdconservator is uitzonderlijk binnen de internationale filmarchiefwereld en vormt de ideale verbindingsschakel tussen de restauratiepraktijk in het EYE Collectiecentrum en het wetenschappelijk onderzoek aan de UvA.

Expertisecentrum

Het nieuwe Collectiecentrum is het ideale nieuwe thuis voor onderzoekers en studenten, bijvoorbeeld van de Masteropleiding Preservation and Presentation of the Moving Image, waarbij EYE als medeoprichter en partner betrokken is. Het stageprogramma biedt studenten de mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren curatoren, restauratoren en digitale filmspecialisten praktijkgerichte werkervaring op te doen. De multifunctionele filmzaal wordt daarnaast gebruikt voor colleges, workshops en seminars over uiteenlopende onderwerpen binnen de filmerfgoedpraktijk.