Florence Nightingale medaille voor oud-directrice

16 september 2016 BepEngelberts_web

Al sinds 1927 zetten artsen en medewerkers van het Havenziekenhuis zich dagelijks in om goede zorg te verlenen aan patienten. Soms wordt hun werk op een bijzondere manier beloond. Zo ontving oud-directrice Bep Engelberts in 1959 de zeldzame Florence Nightingale medaille.

Zuster Engelberts (1898 - 1965) was van 1951 tot 1957 directrice van het Havenziekenhuis. Ze had de leiding over de verpleging, de opleiding van leerlingen en de persoonlijke zorg voor patienten. Door haar voortvarende manier van werken, kreeg het Havenziekenhuis een grote reputatie als opleidingsinstituut voor leerling-verpleegsters.

Nederlands-Indie

Al velen jaren daarvoor werkte ze als verpleegster in onder meer Nederlands-Indie. In 1939 werd ze benoemd tot directrice van het Koningin Emma Ziekenhuis Tjikini in Batavia. Bep Engelberts heeft zich voornamelijk onderscheiden door haar werk tijdens de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog.

In augustus 1959 kreeg Bep de Florence Nightingale medaille voor haar werk uit handen van koningin Juliana. Het is de hoogste onderscheiding die het internationale Rode Kruis verleent aan verplegenden die goede zorg aan gewonden en zieken hebben gegeven in zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

Zuster Engelberts Stichting

Bep Engelberts was in haar lange loopbaan een voorbeeld voor velen, patienten droegen haar op handen en ze was onmisbaar voor de artsen met wie ze samenwerkte. Een aantal jaar na haar dood is de Zuster Engelberts Stichting in het leven geroepen. Dit zelfstandige opleidingsinstituut, opgericht door de besturen van het Havenziekenhuis en de Daniel Den Hoedkliniek, opende op 23 oktober 1969 zijn deuren.

Bronnen: Florence Nightingale Instituut, diverse krantenartikelen uit 1959 en 1969