Israel bereidt zich voor op nationale rampenoefening

in Israel / by Mike Durand / on 16/09/2016 at 13:20 / Tags: Gaza, Hamas, Hezbollah, Iran, Libanon

Komende zondag tot en met donderdag zal de jaarlijkse nationale rampenoefening in Israel plaatsvinden. De scenario's waarop getest zal worden zijn: 230.000 raketten die richting Israel staan gericht in zuidelijk Libanon, een oorlog op drie fronten, 1.500 raketinslagen per dag in Israel en de verwachte honderden slachtoffers en duizenden beschadigde huizen die er te betreuren zullen zijn als die scenario's realiteit zouden worden. Tevens zal de hulpverlening getest worden in het geval van een grote aardbeving.

Raketten

De uitgebreide rampenoefening wordt georganiseerd door het Israelische leger en het Israelische Thuisfront Commando. Een oorlogsscenario met massale raketaanvallen op Israel die essentiele hfc-3infrastructurele voorzieningen zullen beschadigen, zoals het Israelische elektriciteits- en communicatienetwerk. Volgens schattingen van het Thuisfront Commando staan er 230.000 raketten op Israel gericht, van Hamas in de Gazastrook, Hezbollah in zuidelijk Libanon en Iraanse strijders plus het Assad-getrouwe leger in Syrie, vanuit de Golan. Een scenario is een op alle fronten gelijktijdige aanval op Israel waarbij uitgegaan wordt van 1.500 raketten per dag die op Israelisch grondgebied neer regenen. Rekening houdend met de capaciteit van het Iron Dome luchtverdedigingssysteem en precisie raketten, schat het Thuisfront Commando dat er slechts 1% van de raketten rechtstreeks gebouwen zullen treffen. Dat zijn dan alsnog 15 gebouwen per dag.

Aardbeving

Het scenario van een krachtige aardbeving zal eveneens worden getest tijdens de oefening. Met de recente noodlottige ineenstorting van de parkeergarage in Tel Aviv nog in het achterhoofd (Lees ook: Kraan valt om in Tel Aviv) heeft het Thuisfront Commando besloten ook te gaan oefenen op de gevolgen van een aardbeving. Israel ligt namelijk in een aardbevingsgevoelige regio.

hfc-2Volgens schattingen zouden ongeveer 28.000 gebouwen beschadigd kunnen raken bij een krachtige aardbeving. Een snelle en passende eerste reactie op een dergelijk incident blijkt het aantal slachtoffers te beperken. Recent zijn door het Thuisfront Commando ongeveer tienduizend burgers, vooral aan de noordgrens, opgeleid om in hulpteams te functioneren (Lees ook: Burgerwachten langs Israelische noordgrens). In de toekomst zullen ook scholieren en studenten deze opleiding aangeboden krijgen om bij incidenten passende en snelle hulp te kunnen bieden.

Voorbereiden op de toekomst

Het Thuisfront Commando hoopt na afloop van de nationale rampenoefening haar waarschuwingssysteem te kunnen verbeteren en hoopt dit systeem zodanig aan te passen dat er bijvoorbeeld alleen een sirene af zal gaan in gebieden waar een raketinslag wordt verwacht, in plaats van over de hele stad de sirenes te laten loeien. Ook worden er plannen gemaakt om Israelische steden zo spoedig mogelijk te kunnen evacueren, zeker rond de noordgrens en de de Gazastrook.