Zuidafrika's eerste zwarte profwielrenner in Utrecht


UTRECHT, 20160915 -- Songezo Jim, de eerste zwarte Zuidafrikaanse profwielrenner, is zaterdag 17 september in Utrecht om in drie verschillende fietsrondes geld in te zamelen voor een fiets-schooltje in zijn geboorteplaats, de Masiphumelele township in de buurt van Kaapstad. De actie wordt georganiseerd door de Utrechtse fietsenmaker Janke van der Veen bij wie de toen 14-jarige Songezo in 2002 het fietsen heeft geleerd.

Voor de armen in de townships van Zuid-Afrika is fietsen een vorm van emancipatie, het maakt ze mobiel en geeft hen daardoor meer kansen en onafhankelijkheid. Fietsen was tijdens het apartheidsregime niet mogelijk vanwege een hoge belasting die ervoor zorgde dat de zwarten hun townships niet konden verlaten zonder te moeten betalen voor openbaar vervoer of taxi. Daardoor is er geen fietscultuur in Zuid-Afrika en is wielrennen een blanke elite-sport. Songezo Jim is de eerste zwarte profwielrenner.

[Zuidafrika's eerste zwarte profwielrenner in Utrecht]

Janke van der Veen leerde Songezo kennen toen ze in 2002 in de Masiphumelele township werkte als selfmade ontwikkelingswerkster in een als fietsenwerkplaats ingerichte scheepscontainer. De 14-jarige Songezo Jim zag het fietsen als een ontsnapping uit de werkloosheid en wist zich met een bewonderenswaardige volharding op te werken tot profwielrenner. Dit jaar reed hij voor Dimension Data in de Ronde van Italië.

Met de oprichting van de Songezo Cycling Academy probeert Songezo Jim iets terug te doen voor de gemeenschap waaruit hij is voortgekomen. Janke van der Veen, die nu haar fietsenwerkplaats in het Utrechtse Oudwijk heeft, is trots op hem en helpt hem met de sponsoring waar ze kan. Zaterdag rijdt Songezo Jim drie verschillende rondjes van ongeveer 50 kilometer. Iedereen kan voor 25 euro, of meer, meefietsen en achteraf napraten in de fietsenwerkplaats DaVietsie aan de Bolstraat 28. Aanmelden vooraf kan bij medesponsor Stichting Ronde van de Maliebaan: http://www.rondevandemaliebaan.com/sponsorrit-cycling-academy