Minister Ploumen naar AVVN en migratietop Obama in New York

Nieuwsbericht | 13-09-2016 | 00:00

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal volgende week namens Nederland aanwezig zijn op de VN-top over migratie. Ook zal ze een toespraak houden op de migratietop van de Amerikaanse president Obama. De twee conferenties worden gehouden tijdens de 71^e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Voorafgaand aan haar bezoek aan New York reist, is de minister naar de donorconferentie van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria in het Canadese Montreal.

Ploumen bezoekt de Algemene Vergadering van de VN in New York van zondag 18 tot woensdag 21 september. Haar programma staat voor een groot deel in het teken van migratie en de huidige vluchtelingencrisis. Doel van alle bijeenkomsten is de humanitaire situatie van de miljoenen vluchtelingen op korte termijn te verbeteren. Daarnaast staan vraagstukken zoals het aanpakken van de grondoorzaken van migratie en conflicten hoog op de agenda. Aanvullend daarop organiseert Nederland zelf enkele migratiebijeenkomsten, waaronder een met Italie, het land waarmee in 2018 een Veiligheidsraadzetel wordt gedeeld. Een ander belangrijk moment is de speech van de minister op de Amerikaanse donorbijeenkomst waarbij president Obama aanwezig is. Bij deze top mag slechts een selecte groep landen spreken. Nederland is uitgenodigd vanwege de grote inzet en bijdragen die ons land levert aan humanitaire hulp voor Syrische vluchtelingen en aan de opvang door landen in de Syrie regio.

Naast migratie staan voor Ploumen ook de VN-ontwikkelingsdoelen (Global Goals) op de agenda. Om in 2030 wereldwijd de grootste armoede te hebben uitgebannen, moeten VN-lidstaten nu belangrijke afspraken maken over hoe dat doel bereikt kan worden. Verder organiseert Nederland bijeenkomsten over landrechten, zoals het recht voor vrouwen om land te bezitten, en het voorkomen van kindhuwelijken. Tussendoor zal de minister ontmoetingen hebben met een reeks collega ministers en VN-functionarissen. Naast Ploumen zijn ook minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aanwezig namens het Koninkrijk der Nederlanden.

Global Fund

Voorafgaand aan de Algemene Vergadering is de bewindsvrouw op vrijdag 16 en zaterdag 17 september in Montreal aanwezig bij de donorconferentie van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. Donoren maken hier hun bijdrage voor de komende drie jaar bekend. Doel van het Global Fund is 13 miljard dollar op te halen om aids, tbc en malaria definitief uit te bannen. Aanpak van deze drie epidemieen heeft directe impact op gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd, en daarmee op de economieen en veiligheid van tientallen landen. De afgelopen jaren (2014-2016) gaf Nederland in totaal 185 miljoen euro aan het Global Fund. Op zaterdagavond is Ploumen aanwezig bij een benefiet concert van onder andere Usher, samen met Bill Gates en de Canadese premier Justin Trudeau.