Koenders: samenwerking VN-lidstaten cruciaal in migratievraagstuk

Minister Koenders heeft maandag tijdens de VN-top in New York over migratie erop gehamerd dat lidstaten moeten samenwerken om het migratievraagstuk aan te pakken. `Het migratie- en vluchtelingenvraagstuk is letterlijk een grensoverschrijdende kwestie. Alle lidstaten moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en samen veiligheid en bescherming bieden aan mensen in nood. Daarvoor zijn concrete stappen nodig,' zegt Koenders.

Nederland heeft zich in de aanloop naar de top hard gemaakt voor een betere aanpak van de directe oorzaken van migratie, veilige en gereguleerde migratie- en vluchtelingenstromen, de bescherming van kwetsbare groepen zoals vrouwen en meisjes en meer samenwerking om te komen tot effectieve humanitaire hulp aan vluchtelingen. De VN-lidstaten hebben uitgangspunten over deze onderwerpen vastgelegd in een politieke verklaring.

`De verklaring is een positieve herbevestiging van bestaande internationale verdragen, in het bijzonder het Vluchtelingenverdrag, en vormt een goed uitgangspunt voor verdere onderhandeling', zegt Koenders. `In de verklaring stemmen alle lidstaten in met het delen van de verantwoordelijkheid voor grootschalige vluchtelingen-en migratiestromen. Dat is onder meer van belang voor landen die veel vluchtelingen opvangen, zoals Libanon, Jordanie en Turkije. Er is aandacht voor preventie, bescherming, mensenrechten, opvang en integratie, terugkeer en grensmanagement'.

Toch gaat de verklaring voor Nederland niet ver genoeg. `De verklaring had ambitieuzer en concreter mogen zijn.' zegt Koenders. `Ik had graag hardere toezeggingen willen zien, bijvoorbeeld over de doelstelling voor hervestiging van de totale vluchtelingenpopulatie. Ook op het gebied van monitoring van de afspraken is niet genoeg vastgelegd. De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties is gevraagd om hier nader invulling aan te geven'.

Nederland spant zich al langer in op Europees en mondiaal niveau om oplossingen te vinden voor vluchtelingen en migranten. Zo vangt Nederland al aanzienlijke aantallen vluchtelingen op en werkt mee aan hervestiging. Ook neemt Nederland verantwoordelijkheid voor haar aandeel in de EU-Turkije Verklaring door middel van hervestiging van maximaal 4000 Syrische vluchtelingen uit Turkije in de komende jaren. Daarnaast zet Nederland zich in voor partnerschappen met landen die grote aantallen vluchtelingen opvangen, waaronder landen in de Syrie-regio en in de Hoorn van Afrika.

Documenten

* Speech minister Koenders bij migratietop tijdens AVVN

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties spreekt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bij een top over...

Toespraak | 19-09-2016

Zie het origineel.