Maeslantkering klaar voor stormseizoen | Rijkswaterstaat

Maeslantkering klaar voor stormseizoen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 19 september 2016- Laatste update: 19 september 2016 09:03 uur

De testsluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering op zaterdag 17 september is goed verlopen. Om 15.10 uur verlieten de immense deuren van de Maeslantkering het dok om de Nieuwe Waterweg op te varen.

Om 16.00 uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten en de deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken. Om 19.15 uur waren beide keringen weer volledig open voor het scheepvaartverkeer.

De functioneringssluiting trok dit jaar meer belangstelling dan andere jaren. Het Keringhuis registreerde ruim 4,000 bezoekers.

Het sluitproces dat volledig automatisch uitgevoerd kan worden werd dit jaar voor een deel handmatig uitgevoerd. Onze keringen kunnen zowel automatisch als handmatig gesloten worden. Dat geeft dubbele zekerheid. Afgelopen zomer is er groot onderhoud uitgevoerd aan de Hartel- en de Maeslantkering. Bij de Hartelkering zijn de schuiven en hefcylinders gereviseerd en geconserveerd. Bij de Maeslantkering is onder andere de dokdeur op zuid gereviseerd en geconserveerd. De jaarlijkse functioneringssluiting is bedoeld als integrale test om te kijken of na het grote onderhoud alles weer naar behoren functioneert. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en zijn klaar voor het stormseizoen.