Koenders na bezoek Johnson: We hebben een gezamenlijk veiligheidsbelang

Nieuwsbericht | 16-09-2016 | 19:50

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en zijn Britse ambtgenoot Johnson hebben vrijdag in Arnhem gesproken over de gemeenschappelijke veiligheidsbelangen die Nederland en het Verenigd Koninkrijk delen, in het bijzonder de situatie in Syrie. Het gesprek vond plaats na afloop van een herdenking van de Slag om Arnhem.

Koenders benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk en Nederland, ook na de uitslag van het Britse referendum, nog altijd een primair veiligheidsbelang delen. 'Het is belangrijk ook te benoemen waar onze gedeelde belangen liggen', aldus Koenders.

Bovenaan de agenda stond Syrie. Het is volgens Koenders noodzakelijk dat alle partijen zich aan de wapenstilstand in Syrie houden. Het is ook van groot belang dat de monitoring van mogelijke schendingen op een transparante wijze plaatsvindt. Dit heeft Nederland gisteren in de Steungroep voor Syrie in Geneve bepleit. Bij grove schendingen van de wapenstilstand dient volgens de minister de VN-Veiligheidsraad een rol te spelen. Hij heeft er bij de Britse delegatie als permanent lid op aangedrongen om het gebruik van chemische wapens in Syrie te veroordelen in de Veiligheidsraad.

Minister Koenders is positief over de rol die Boris Johnson sinds zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken heeft gespeeld op het gebied van Syrie. `Het Verenigd Koninkrijk geeft net als Nederland prioriteit aan het politieke proces van de toekomst van Syrie', aldus Koenders. 'Datzelfde is nodig van alle partijen in het conflict.'

Syrie staat tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week hoog op de agenda. Koenders en Johnson nemen beiden deel aan de ministeriele bijeenkomst van de Steungroep voor Syrie in New York.