Sluis Eefde: veel bezoekers monumentendag en vleermuizenexcursie | Rijkswaterstaat

Sluis Eefde: veel bezoekers monumentendag en vleermuizenexcursie

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 19 september 2016- Laatste update: 19 september 2016 10:49 uur

Aan de vooravond van de start van de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de 2e sluis bij Eefde, konden geinteresseerden het complex bezoeken tijdens de Open Monumentendag en kennismaken met haar harige bewoners tijdens de Nacht van de Vleermuis.

De beklimming van de monumentale heftoren van Sluis Eefde was populair tijdens de Open Monumentendag

Dat het sluiscomplex tot de verbeelding spreekt van velen werd wederom duidelijk. De opkomst was hoog en het enthousiasme en de nieuwsgierigheid groot.

De Europese Nacht van de Vleermuis stond vrijdagavond 26 augustus op het programma. Ecologen Victor Loehr (RWS) en Bram Aarts (Econsultancy) lieten ruim 30 volwassenen en kinderen uit de omgeving kennis maken met de vleermuissoorten die zich zoal rond Sluis Eefde bevinden, zoals de gewone dwergvleermuis. De bezoekers konden tijdens een wandeling door het gebied naar de overvliegende vleermuizen luisteren via de batdetector. De aanwezige kinderen mochten zelf met een detector rondlopen en vonden dat natuurlijk erg spannend.

Toelichting vleermuisschermen

De excursie was ook een mooie gelegenheid om de tijdelijke vleermuisschermen toe te lichten. Deze schermen zorgen ervoor dat de vleermuizen ongestoord kunnen blijven jagen, nadat de bomen aldaar over een aantal weken zijn gekapt voor de bouw van de 2e sluis. Deze bomen worden herplant, zodra de nieuwe sluis in 2020 klaar is. Dan kunnen ook de schermen weg. Al met al een mooie avond met veel positieve en enthousiaste reacties: 'Ik heb vanavond echt iets geleerd over de vleermuizen in mijn directe woonomgeving. Leuk!'

Honderden bezoekers Open Monumentendag

Zaterdag 10 september vond de landelijke Open Monumentendag plaats. Ook Rijkswaterstaat deed dit jaar weer mee met de openstelling van 14 monumenten. Het thema van dit jaar was `Iconen en symbolen'. Met haar opvallende, en voor de omgeving kenmerkende, vormgeving kon Sluis Eefde de poorten deze dag dan ook niet gesloten houden. We ontvingen een mooie mix aan bezoekers: veel Eefdenaren en bewoners uit de directe omgeving, (oud-)medewerkers van zowel sluiscomplex Eefde als andere waterinfrastructuur, collega's, vaste gasten van de nabijgelegen camping en toevallig passerende fietsers en wandelaars.

De meeste bezoekers kwamen met een gericht doel: het beklimmen van de monumentale heftoren. Nog niet eerder was dit zogeheten sluishoofd opengesteld voor publiek. Een bijzondere ervaring dus. Ook het monumentale oude gemaalgebouw, waar we nog volop aan het werk zijn, vonden de bezoekers indrukwekkend. Natuurlijk kon ook het schutten van de schepen op de nodige aandacht rekenen. Na een wat rustige ochtend was er volop bedrijvigheid in de sluiskolk. Onze collega's van de KLPD kwamen langs met hun patrouilleboot, die ook kon worden bezichtigd. De jetski's van de KLPD stonden de hele dag op het droge. Velen grepen de gelegenheid om erop te klimmen voor een stoere foto met de sluis op de achtergrond.

Impressie nieuwe situatie

De bezoekers kwamen vooral voor een gezellige dag. Maar natuurlijk was er ook nieuwsgierigheid naar de geplande werkzaamheden. Medewerkers van Rijkswaterstaat konden die uitgebreid toelichten, onder andere aan de hand van impressies van de nieuwe situatie. Vooral de aanleg van het bos, recreatiemogelijkheden en de boulevard langs de sluiskolk, na de bouw van de sluis, konden op veel enthousiasme rekenen. Omwonenden zijn zich er van bewust dat het aanzicht na de huidige bomenkap wel even anders zal zijn en dat er tijdens de bouwwerkzaamheden sprake zal zijn van hinder. Maar dat de nieuwe situatie nog mooier wordt, daarover is ook vrijwel iedereen het eens. Meer informatie over het project vindt u op de pagina Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde.

Meer nieuws

* Meer nieuws Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde