Update HP treft gelukkig maar enkele modellen


COEVORDEN, 20160919 -- De laatste paar dagen stond in het teken van HP updates welke huismerk cartridges zou blokkeren. Wij zijn hier ingedoken en hebben dit verder onderzocht door contact te zoeken met een van de grootste inktleveranciers, Alleeninkt.nl. Zij hebben contact gehad met verschillende klanten en natuurlijk met HP zelf. Dit is een update van het nieuwsbericht "Door een update van HP zijn huismerk cartridges niet meer bruikbaar" Dat eerder op Nieuwsbank verscheen.

Ten eerste gaat de update enkel maar om een paar HP printers welke eigenlijk alleen gebruikt worden binnen de zakelijke markt. Het probleem wordt, zoals nu lijkt veroorzaak door een firmware update. Deze firmware kan de chip van huismerk cartridges detecteren waardoor de printer een foutmelding weergeeft met de melding: één of meerdere cartridges zijn beschadigd. Chipfabrikanten zijn momenteel al bezig om een nieuwe chip te ontwikkelen welke deze foutmelding moet laten verdwijnen.

Alleeninkt gaf de volgende reactie aan ons:

‘’ Het is momenteel erg onduidelijk wat er aan de hand is. Wij hebben printers getest welke niet verbonden waren met internet en geen recente update hebben gehad. Je zou verwachten dat de cartridges dan gewoon moeten werken, maar ook deze printers gaven de foutmelding. Het lijkt dus voorgeprogrammeerde software welke geactiveerd is op dinsdag 13 september 2016.  Wij hopen dat HP met een nieuw stukje software komt die deze update kan terug draaien. Niet alleen de klant is hier de dupe van, maar ik denk dat HP zichzelf ook in de vinger snijdt. Het gaat namelijk nu maar om een paar modellen, maar iedereen denkt dat het om alle printers gaat. Wees eerlijk, als jij nu een nieuwe printer nodig bent, koop je dan nog een HP na het lezen van alle berichten de laatste tijd? HP zelf blijft zeggen dat het om een update gaat en dat ze bezig zijn met een oplossing. Echter proeven wij dat daar ook onrust heerst. We weten niet of men dit bewust zo speelt of dat het lijkt alsof.”

Is er al een oplossing? Nee zowel alleeninkt.nl als HP geeft aan dat er op dit moment nog geen oplossing is. Alleeninkt.nl heeft contact gehad met de leverancier van de betreffende cartridges maar daar zijn ze nog bezig om een nieuwe chip te ontwerpen en te produceren welke het weer mogelijk moet maken om met de huismerkcartridges te printen.

Getroffen printertypes
De getroffen printers staan hieronder vermeld. Alleeninkt.nl geeft daarbij nog aan dat de meeste particuliere HP bezitters zich niet druk hoeven te maken omdat de update voornamelijk zakelijke printers betreft.

HP Officejet Pro 6830, HP Officejet Pro 8610, HP Officejet Pro 8615, HP Officejet Pro 8620, HP Officejet Pro 8625, HP Officejet Pro 8630, HP Officejet Pro 8640, HP Officejet Pro 8660, HP Officejet Pro x451dn, HP Officejet Pro x451dw, HP Officejet Pro x476dn, HP Officejet Pro x476dw, HP Officejet Pro x551dw, HP Officejet Pro x576dw