Spoorwegmuseum krijgt koninklijk tintje tijdens Prinsjesdag


Majesteit, uw trein staat gereed

UTRECHT, 20160914 -- Iedere derde dinsdag van de maand organiseert Het Spoorwegmuseum een Plusdag met een speciaal inhoudelijk programma voor senioren en andere geïnteresseerden. In september valt de Plusdag samen met Prinsjesdag, aanleiding voor het museum om 20 september een koninklijk thema te geven. Er zijn presentaties in de Koninklijke wachtkamer en rondleidingen in de rijtuigen van Anna Paulowna en koningin Juliana en prins Bernhard. Op de Plusdag gelden de normale entreetarieven, het programma is voor iedereen gratis te volgen.

Spoorwegmuseum krijgt koninklijk tintje tijdens PrinsjesdagHet Spoorwegmuseum beschikt over een bijzondere koninklijke collectie. Pronkstuk is de koninklijke wachtkamer van het voormalige staatsspoorstation in Den Haag uit 1892. Dit station werd in 1973 gesloopt, de wachtkamer werd gedemonteerd en opgeslagen. In 2005 is deze gerestaureerd en geplaatst in het Maliebaanstation. In de wachtkamer treffen de bezoekers de Hofmeester die de wachtruimte in orde maakt voor Prinsjesdag. En hij klapt flink uit de school over allerlei koninklijke zaken...

Salonrijtuig nummer 1 (SR1) werd in 1864 gebouwd voor Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II. Een replica van dit monumentale rijtuigje werd speciaal gebouwd voor de tentoonstelling Royal Class die in 2010 veel bezoekers trok naar Het Spoorwegmuseum. Daarnaast behoren de rijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard tot de vaste collectie van het museum. Beide rijtuigen zijn onlangs gerestaureerd en open gesteld voor publiek. Conservator Jos Zijlstra vertelt uitgebreid over de treinreizen van de Oranjes,  de gasten van Juliana en Bernhard en het tragische leven van Anna Paulowna.

Als extraatje is de stationbarbier geopend, kapper Jan vertelt alles over de klandizie van de ouderwetse stationskapper terwijl hij de heren op ouderwetse wijze  scheert met kwast en mes.

Plusdag
Dinsdag 20 september, 10-17 uur
Entree: €16,00 (>4 jaar), museumkaart gratis
Programma: http://www.spoorwegmuseum.nl/evenementen/plusdag