Schouder aan schouder met gemeenten en burgers

Nieuwsbericht | 20-09-2016 | 15:15

Nederland kan trots zijn op de kwaliteit, effectiviteit en geloofwaardigheid van ons bestuur. Diverse internationale ranglijsten bevestigen dat. De afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet om bestuur en democratie aan te passen aan de eisen van de nieuwe tijd. Dichter bij burgers en meer in samenspraak met burgers, medeoverheden en andere betrokkenen. Dat is gebeurd bij de verhoogde instroom van asielzoekers en bij de decentralisaties. Die werkwijze - schouder aan schouder - is goed bevallen en op die ingeslagen weg gaan we door. Dat staat in de plannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor 2017.

foto: Bart van Vliet

Versterken van lokale kracht

In 2017 versterkt het kabinet de democratie op lokaal niveau. Met de decentralisaties, de grootste verandering in het binnenlands bestuur van de afgelopen decennia, is het gewicht van gemeenten toegenomen. Ook op andere vlakken zien we het belang van het lokale bestuur toenemen. Afgelopen jaar moesten de gemeenten bijvoorbeeld acuut in actie komen om de migrantenstromen op te vangen. De positie en rol van raadsleden heeft daarbij extra aandacht, ook wordt gekeken naar een extra vergoeding voor raadsleden. Onder de noemer `Agenda Stad' werkt BZK verder aan de economische kracht en leefbaarheid van de steden.

Verdere beperking topinkomens

In 2017 zet BZK in op het matigen van de lonen aan de top. Geld dat we samen verdienen, geven we immers liever uit aan wat we belangrijk vinden: herstel van werkgelegenheid, zorg en onderwijs. Niet aan te hoge salarissen van bestuurders in de zorg, het onderwijs, bij corporaties en de omroep.

Beter online identificeren

Bedrijven en burgers kunnen uiterlijk in 2017 alle zaken die ze met de overheid doen digitaal afhandelen. Dus 's avonds na het werk makkelijk en snel vanaf de bank die gewenste parkeervergunning voor je nieuwe auto aanvragen of een terrasvergunning voor je cafe. Het kabinet werkt daarvoor aan nog veiligere en meer gemakkelijke manieren van inloggen. Online inloggen bij de overheid kan nu alleen met DigiD. Hoger beveiligde inlogmiddelen moeten nieuwe online dienstverlening mogelijk maken.

Tegengaan van dreiging en radicalisering

Om tijdig terroristische dreigingen te onderkennen wil het kabinet de bevoegdheden van de AIVD moderniseren, bijvoorbeeld bij onderzoek naar kabelgebonden informatie. Dat wordt gekoppeld aan extra waarborgen op het gebied van de privacy. We willen immers met z'n allen dat Nederland een democratische en open samenleving blijft.

Meer informatie op Prinsjesdag Uitgelicht