Buitenland belangrijker dan ooit voor veiligheid Nederland

Nieuwsbericht | 20-09-2016 | 15:18

Veiligheid voor Nederland en Nederlanders. Dat is het centrale thema voor het komende jaar voor de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. `Conflicten elders zijn steeds vaker voelbaar in eigen land. Internationaal samenwerken om problemen in het buitenland aan te pakken is belangrijker dan ooit voor de veiligheid en welvaart in Nederland', aldus minister Bert Koenders.

Terrorisme en grote migratiestromen zijn vaak het gevolg van conflicten en oorlogen of slecht functionerende staten. Het kabinet trekt daarom in 2017 EUR 5 miljoen extra uit voor projecten die vrede en stabiliteit in andere landen vergroten.

Bestrijden van gewelddadig extremisme

Dit geld gaat naar het Veiligheidsfonds (EUR 1,5 miljoen) en het Stabiliteitsfonds (EUR 3,5 miljoen). Dit is voor conflictpreventie en het bestrijden van gewelddadig extremisme. `Nederland werkt zo, samen met andere landen, hard aan het oplossen van deze problemen. Door actieve diplomatie en door hulp te bieden.'

Ook een goede aanpak van migratie slaagt alleen in Europees en internationaal verband, benadrukt Koenders. Nederland zet zich in voor versterkte bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Verder is het belangrijk goede afspraken te maken met landen in Afrika over terugkeer van vluchtelingen en door daar in te zetten op het verbeteren van de toekomstperspectieven voor mensen.

Hulp aan Nederlanders in het buitenland

Veiligheid betekent ook hulp aan Nederlanders in het buitenland. Dit is een van de kerntaken van het ministerie, ook wel consulaire dienstverlening genoemd. Het kabinet zet in op een moderne diplomatieke dienst, die ook in de toekomst de Nederlandse belangen in het buitenland stevig behartigt. Dit gebeurt met een goed netwerk van ambassades en andere vertegenwoordigingen. Deze staan in het buitenland paraat voor Nederlandse burgers en bedrijven. Tijdens crises en noodsituaties kunnen Nederlanders overal ter wereld rekenen op hulp van het ministerie.

Nederland zit in 2018 in de VN-Veiligheidsraad, het belangrijkste orgaan voor de handhaving van vrede en veiligheid in de wereld. `Dit geeft Nederland de unieke mogelijkheid om op het allerhoogste niveau mee te beslissen en onderwerpen op de agenda te zetten. Het komende jaar gaan we dit voorbereiden', aldus Koenders.