Gemeente Dinkelland en gemeente Tubbergen vragen voorlopige voorziening aan

PersBERICHT

Denekamp, Tubbergen, 20 september 2016

Gemeente Dinkelland en gemeente Tubbergen vragen voorlopige voorziening aan

Gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen vragen een voorlopige voorziening aan tegen de beslissing dat de NAM voorlopig de afvalwaterinjectie kan voortzetten in Twente. Met het aanvragen van de voorlopige voorziening willen beide gemeenten ervoor zorgen dat de NAM niet eerder kan injecteren dan de uiteindelijk beslissing van minister Kamp is genomen op het onderzoeksrapport.

Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer van afgelopen donderdag is er vanuit beide gemeenten het signaal afgegeven dat er gewacht moet worden met het injecteren van het afvalwater. Er moet eerst een beslissing worden genomen welk alternatief het beste is voor de Twentse ondergrond voordat er verder gegaan wordt met het injecteren. Voordat deze beslissing er is kan het nog enkele maanden duren.

“Er zijn nog zoveel onderdelen die overwogen moeten worden” geeft wethouder Volmerink aan. “Onder andere het rapport van Deltares en de opmerkingen vanuit de TU Delft, maar ook zeker het alternatief wat we als gemeente zelf hebben aangedragen. Een bedrijf dat het afvalwater volledig kan zuiveren. Hierover gaan we nog in gesprek met de NAM. Het mooie wat er nu al bereikt is, dat Tubbergen voorlopig in ieder geval injectievrij lijkt,” aldus Volmerink.

Wethouder Steggink sluit zich hierbij aan: “onze eerste focus ligt op het opschorten van de hervatting. Dit willen wij bewerkstelligen met de voorlopige voorziening. Daarna gaat onze focus naar de toekomstige handeling en dan is onze voorkeur een methode zonder injectie. Belangrijk is en blijft dat we in gesprek blijven met de NAM en dat gaan we ook zeker doen.” In gezamenlijkheid proberen beide gemeenten andere Twentse gemeenten aan te laten sluiten bij het aanvragen van de voorlopige voorziening.

De verwachting is dat binnen enkele weken de zitting zal plaatsvinden.