Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager


Port of Den Helder als eerste live

MAASSLUIS, DEN HELDER, 20160921 -- De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische berichtuitwisseling tussen maritieme marktpartijen en overheidsinstanties. Het Maritime Single Window komt voort uit Richtlijn 2010/65/EU van de Europese Commissie.

Port of Den Helder maakt gebruik van het havenmanagementsysteem Portaal van Dirkzwager. Dit systeem is nu compliant aan het Maritime Single Window. Met dit havenmanagementsysteem geeft de vertegenwoordiger van het schip alle informatie op die benodigd is voor Douane, Rijkswaterstaat en Port of Den Helder omtrent scheepsbewegingen.

Port of Den Helder was uiteraard in Den helder paraat, alle andere partijen waren aanwezig bij Koninklijke Dirkzwager in Maassluis, waar de centrale control room was ingericht. Na nog een paar laatste tests en het nauwgezet monitoren van de eerste echte berichten, kon de definitieve livegang worden bekrachtigd. De andere zeehavens zullen in september en oktober gaan aansluiten.

In een later stadium moet ook de melding van de personen aan boord via het Maritieme Single Window worden aangeleverd. In het samenwerkingsverband Catamaran ICT ontwikkelen Dirkzwager en KVSA een product hiervoor dat door alle havens in Nederland kan worden gebruikt. Meer informatie over deze dienstverlening is te vinden op: www.catamaran-ict.com/