Egyptische president al-Sisi roept bij VN tot "tweestatenoplossing"

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 21/09/2016 at 10:30 / Tags: CIDI, Egypte, PA, VN, Vredesproces

De Egyptische president al-Sisi zei tijdens zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de VN dat Arabisch-Israelisch is 'de kern van de regionale instabiliteit in het Midden-Oosten' en riep daarna op tot "gezamenlijke inspanningen van de landen van de regio en de internationale gemeenschap" om tot een "alomvattende oplossing voor het conflict". Tevens riep hij Israel op om een positieve "pagina in de geschiedenis van het Midden-Oosten" te schrijven door vrede te sluiten met de Palestijnse Autoriteit.

Sisi zei dat Egypte zich in zal blijven zetten "om vrede in de regio te bereiken" en riep op tot onderhandelingen tussen Israel en de PA op basis van de 'tweestatenoplossing' die tot een definitieve vredesregeling zou moeten leiden. De Egyptische president refereerde ook naar het Arabisch vredesinitiatief (2002) waar 22 Arabische landen de Israel hebben aangeboden de "banden met Israel zal normaliseren in ruil voor Israelische terugtrekking uit Judea en Samaria".

Israel heeft tot op heden het Arabische initiatief verworpen omdat het plan pleit voor Israelische acceptatie voor het zogenaamde 'recht op terugkeer' voor miljoenen afstammelingen van Arabieren die Israel ontvluchtte tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. De Israelische premier Netanyahu en minister van Defensie Lieberman zeiden in mei dat Israel klaar is om te onderhandelen met de Arabische landen over "het bijwerken van het Arabische vredesinitiatief", om de veranderingen die zich in de regio hebben voorgedaan sinds 2002 tot uiting te laten komen en om het "overeengekomen doel van twee staten voor twee volkeren' te behouden en na te blijven streven.

De opmerkingen van de Egyptische president werden enthousiast ontvangen door Netanyahu en benadrukte dan ook dat Israel bereid is om samen met Egypte en andere Arabische staten het "diplomatieke proces en de stabiliteit in de regio" te bevorderen. PA president Abbas zei dat hij zeer te spreken is over de inspanningen van de Egyptische president om de vrede te bereiken en een onafhankelijke Palestijnse staat op te richten.