Rijkswaterstaat test veiligheidsinstallaties Velsertunnel | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat test veiligheidsinstallaties Velsertunnel

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 september 2016- Laatste update: 21 september 2016 10:35 uur

De Velsertunnel is niet zomaar een buis met een weg erin. De vernieuwde tunnel zit vol moderne veiligheidsvoorzieningen. Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint voeren honderden tests uit om ervoor te zorgen dat we zeker weten dat al deze systemen goed functioneren.

Elke brandslang in de Velsertunnel heeft een nauwkeurig voorgeschreven minimumbereik, de worplengte

De Velsertunnel heeft 10 nieuwe vluchtdeuren, maar gaan ze wel makkelijk open als de nood aan de man is? Is de omroepinstallatie wel verstaanbaar? En spuiten de brandslangen wel ver genoeg? De tests in de Velsertunnel slaan geen veiligheidssysteem over. Ook de digitale besturing van de tunnel vanuit de verkeerscentrale wordt beproefd.

Via kilometers aan glasvezelkabel stuurt de verkeerscentrale de installaties in de Velsertunnel aan

We testen de ruim 50 tunnelinstallaties in 3 rondes. Eerst is de nieuwe apparatuur in de fabriek getest, daarna heeft de aannemer dit bij installatie in de tunnel nog eens overgedaan. De 3e ronde is het moment van de waarheid: dan kijken we of alle nieuwe systemen ook samen doen wat ze moeten doen. Want veiligheidssystemen in de Velsertunnel moeten bij een calamiteit of incident foutloos samenwerken.

Alle veiligheidssystemen in de Velsertunnel worden op afstand bestuurd

Meer informatie

Het testen van de veiligheidsinstallaties is onderdeel van de renovatie van de Velsertunnel. Meer informatie vindt u op de projectpagina A22: renovatie Velsertunnel.