Nationale Plasdag 2016

22 september 2016 Uroloog dr. S.M. Haensel

De Nationale Plasdag 2016 op 22 september is een initiatief van Continentie Stichting Nederland (CSN). Hiermee wil CSN aandoeningenn bespreekbaar maken en op die manier erkenning vragen voor plasklachten.

Plasproblemen bij mannen, er is iets aan te doen!

Plassen met een te slappe straal, nadruppelen of moeite met leegplassen: alle mannen kunnen ermee te maken krijgen. Blijf er niet mee rondlopen, veel plasproblemen bij mannen kunnen prima worden opgelost. Mannen praten er meestal niet graag over plasproblemen. Toch kunnen deze voor veel hinder en ongemak zorgen. `Als je ongewild urine verliest of heel vaak moet plassen, dan kan dat je onzeker maken. Zodat je bijvoorbeeld niet meer naar verjaardagen gaat of stopt met sporten', zegt uroloog Stefan Haensel. `Zo blijf je onnodig lang doorlopen met klachten die vaak verholpen kunnen worden.'

De meeste plasklachten ontstaan doordat de prostaat is gegroeid of van vorm veranderd is, hierdoor komt de plasbuis in de knel. De huisarts kan medicijnen voorschrijven, maar soms gaat het plassen dan nog niet goed genoeg. `De uroloog kan de klachten beter onderzoeken en breder in beeld brengen, bijvoorbeeld door de hoeveelheden geplaste urine en de kracht van de plasstraal te meten. Ook een plasdagboek geeft nuttige informatie. Eventueel volgt een kort lichamelijk onderzoek van plasbuis en blaas. Zo weet de patient snel waar hij aan toe is.'

Behandeling

Behandeling is mogelijk met medicijnen, die de prostaat zachter maken of verkleinen. Oefeningen van een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen eveneens helpen. `Indien nodig kunnen we de plasbuis meer ruimte geven door de prostaat te opereren. We zijn erin gespecialiseerd en doen deze operatie regelmatig. De wachttijden zijn kort, de sfeer in ons ziekenhuis is ontspannen. Patienten zijn na afloop dan ook zeer tevreden. Met plasproblemen hoef je dus echt niet te blijven tobben.'

Goed om te weten

Meer dan 50% van de mannen van 50 jaar en ouder moet iedere nacht meerdere keren uit bed om te plassen, zo blijkt uit onderzoek. Waarom de ene man meer last heeft van plasproblemen dan de andere, is niet bekend. Soms kunnen deze problemen het gevolg zijn van een onderliggende ziekte, zoals suikerziekte (patienten met suikerziekte hebben meer dorst, drinken vaker en moeten dus meer en vaker plassen). De bekkenbodemspieren kunnen een rol spelen en ook medicijngebruik (`plastabletten') kan ervoor zorgen dat er vaker geplast moet worden. Meestal zijn plasproblemen het gevolg van een gegroeide of vervormde prostaat.

De prostaat is een klier ter grootte van een kastanje, die ligt tussen de blaas en urinebuis. Naarmate mannen ouder worden, groeit de prostaat en kan daarbij opzwellen tot de grootte van een sinaasappel. Dat leidt tot plasproblemen, varierend van heel vaak moeten plassen, plassen met een dunne straal tot ongewild urineverlies.

Uroloog Stefan Haensel van de afdeling Urologie van het Havenziekenhuis is gespecialiseerd in prostaatoperaties. Zijn vakkennis deelt hij als docent aan de EUREP, de Europese school voor urologie waar alle Europese urologen-in-opleiding een aanvulling op hun studie kunnen volgen.

Om de beste zorg te geven, werken de urologen van het Havenziekenhuis nauw samen met de urologen van andere ziekenhuizen in onze regio. Dankzij deze samenwerking wordt u behandeld door de uroloog met de meeste kennis en ervaring op een bepaald gebied. Een prettige garantie.

Vijf tipsbij plasklachten

1. hou een plasdagboekje bij: dat maakt duidelijk wat de klachten precies zijn (handig om aan de dokter te laten zien).

2. train je blaas: zo leer je de spieren van je blaas te beheersen, zodat je niet telkens naar de wc hoeft. De huisarts heeft hier praktische oefeningen voor.

3. train je bekkenbodemspieren (dat zijn de spieren waar je blaas op rust). Dat kan altijd en overal ongemerkt: span de spieren aan waarmee je een `denkbeeldige' plas moet ophouden en laat weer los. Doe dit zo vaak mogelijk per dag.

4. drink voldoende: plasklachten verdwijnen niet door minder te drinken. sterker nog: ze worden juist erger omdat de conditie van je blaas slechter wordt. Blijf dus voldoende drinken.

5. beweeg regelmatig: uit onderzoeken blijkt dat dit helpt om plasklachten te voorkomen. Mannen die vaak sporten, hebben 30% minder kans op prostaatproblemen.