Provinciale Staten besluiten over Najaarsnota en subsidie Leefbaarheidsalliantie

Provinciale Staten besluiten over Najaarsnota en subsidie Leefbaarheidsalliantie

Op de eerste Provinciale Statenvergadering in het nieuwe seizoen besluiten de Statenleden over de Najaarsnota 2016. De Najaarsnota geeft de actuele inhoudelijke en financiële situatie van de provincie Gelderland weer. Gedeputeerde Staten (GS) zien geen reden om inhoudelijk van koers te veranderen op dit moment. Wel stellen ze enkele financiële wijzigingen voor aan Provinciale Staten (PS).

Zo stelt GS voor om een subsidie beschikbaar te stellen van €3,1 miljoen voor het Apeldoorns Kanaal. Ook zijn er meevallers. De opcenten motorrijtuigenbelasting blijken hoger dan aan het begin van dit jaar geraamd, met €1,3 miljoen per jaar.

Positief saldo

GS verwachten een positief saldo over te houden aan het eind van 2016 van €5,4 miljoen. Ze stellen voor om dit bedrag over te hevelen naar de algemene middelen. Bij de bespreking van de begroting voor 2017 willen GS dit inzetten voor de nog te dekken middelen van het coalitieakkoord. Zij leggen dit voorstel tijdens de bespreking van de begroting voor aan PS.

Burgerinitiatieven beloond

PS besluiten ook over het programma Leefbaarheid. GS stellen PS voor om de organisaties in de Leefbaarheidsalliantie, o.a. Zorgbelang en Plattelandsjongeren, een subsidie te verstrekken van €12 miljoen. Ook informeren GS de Staten over een regeling van €300.000 waarmee ze burgerinitiatieven willen ondersteunen die bijdragen aan verbinding en sociale cohesie. Het gaat dan om activiteiten die het leven in Gelderland nog prettiger en socialer maken op het gebied van kunst, cultuur, natuur en landschap, mobiliteit of wonen.

Nieuwe fietspad en rotonde Velddriel Alems-Stoep

PS nemen ook een besluit over het inpassingsplan N831 Velddriel – Alemse Stoep. Het inpassingsplan is het juridisch/planologisch kader voor de reconstructie van de N831. De herbouwing bestaat uit het vervangen van de bestaande fietsstroken langs de weg door een vrijliggend fietspad. Ook wordt er een rotonde aangelegd met oversteekplaatsen.

Statenvergadering bijwonen en/of online volgen

De volledige agenda en bijbehorende stukken zijn beschikbaar via: gelderland.stateninformatie.nl/ (zie bij 28 september 2016).

De vergadering is op 28 september 2016, begint om 10.00 uur in het stadhuis van Arnhem, is openbaar en te volgen op www.gelderland.nl/statenlive of via www.gelderland.nl/liveblog en Twitter #psgld