Extra hulp voor Jemen, Irak en de Tsjaadmeer regio

Nieuwsbericht | 19-09-2016 | 17:00

De leefomstandigheden voor miljoenen mensen in Jemen, Irak en de Tsjaadmeer regio verslechteren steeds verder. Daarom schiet Nederland hier opnieuw te hulp. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'De wereld kent momenteel een ongekend hoog aantal humanitaire drama's. In Jemen en rond het Tsjaad-meer hebben mensen bijna geen voedsel meer, in Irak geen onderdak. Hun verhalen staan niet op de voorpagina's, maar de berichten over kinderen en gezinnen in nood gaan door merg en been.' In totaal zal er 10 miljoen euro worden ingezet via het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties. De steun komt bovenop eerdere hulp in 2016 van totaal 27 miljoen aan deze gebieden.

Door aanhoudend geweld van terreurbeweging Boko Haram zijn meer dan 2,5 miljoen mensen in Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen op de vlucht geslagen. 'Mensen weten 's ochtends niet of ze 's avonds te eten hebben. Naast de gruwelijke misdaden van Boko is er ook nog eens grote droogte en een gebrek aan zaden. Verder is er een reele kans op overstromingen in deze regio,' aldus de minister. De 4 miljoen euro die ze nu vrijmaakt zal door het Internationale Rode Kruis worden gebruikt voor humanitaire hulp zoals voedsel en medische en psychosociale hulp.

In Jemen is inmiddels 80% van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 10 miljoen kinderen. Reden voor Nederland voor een extra bijdrage van 4 miljoen euro aan UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties om ondervoeding en honger in Jemen tegen te gaan. Ploumen: 'Ondervoeding brengt de ontwikkeling van kinderen ernstig in gevaar en levert grote gezondheidsrisico's op latere leeftijd op'.

In Irak zijn momenteel bijna 3,5 miljoen mensen uit hun huis verdreven. Daar komt bij dat als de stad Mosul wordt bevrijd nog eens grote aantallen mensen op drift kunnen raken. De minister: 'Als Mosul wordt heroverd op IS kunnen we eindelijk humanitaire hulp bieden aan honderdduizenden inwoners die nu niet bereikt worden. Daar moeten we op voorbereid zijn.' De 2 miljoen extra hulp voor Irak zal dan ook via het Internationale Rode Kruis ingezet worden voor noodhuisvesting, toiletten en douches en medische zorg.