Ban Ki-moon: `tweestatenoplossing is de enige weg naar vrede'

in Israel / by Mike Durand / on 23/09/2016 at 10:38 / Tags: nederzettingen, PA, VN, Vredesproces, Westbank

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties ontmoette donderdag de Israelische premier Netanyahu. De ontmoeting vond plaats in de schaduw van de Algemene Vergadering van de VN. Na afloop van het gesprek benadrukten Netanyahu en Ki-moon het belang van de tweestatenoplossing tussen Israel en de PA die tot duurzame vrede zal leiden in het Midden-Oosten.

VN woordvoerder Stephane Dujarric verklaarde na de ontmoeting, tussen de secretaris-generaal en de Israelische premier, tegen de aanwezige pers dat "de internationale gemeenschap herbevestigd" dat de tweestatenoplossing de enige manier is om tot een "duurzame vrede" te komen. Dujarric verklaarde verder dat: "De secretaris-generaal zijn bezorgdheid heeft geuit over aanhoudende nederzetting gerelateerde activiteiten' door Israel.

De tweestatenoplossing, welke door het grootste gedeelte van de internationale gemeenschap wordt ondersteund, houdt in dat er een veilig Israel naast een onafhankelijke staat Palestina zal ontstaan en beide volken hier in vrede naast elkaar zullen leven.

De secretaris-generaal en de VN-Veiligheidsraad hebben herhaaldelijk aangegeven dat zij Israelische nederzettingen op de Westbank volgens het internationaal recht als "illegaal" beschouwen. Dujarric voegde eraan toe dat Ban Ki-Moon, die volgend jaar zijn functie als secretaris-generaal van de VN na twee termijnen zal neerleggen, tijdens zijn ambtstermijn de samenwerking met Israel heeft zien verbeteren en dat Israel momenteel binnen verschillende VN-organen sterker is vertegenwoordigd.