Syrische "Witte Helmen" winnen alternatieve Nobelprijs

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 23/09/2016 at 11:19 / Tags: VN, Vredesproces, VS

De Syrische burgerwacht, beter bekend als de "witte Helmen", zijn in de Zweedse hoofdstad Stockholm uitgeroepen tot medewinnaar van de "alternatieve Nobelprijs". De Witte Helmen kregen samen met de andere winnaars, maatschappelijke organisaties en personen, een bedrag van bijna 76.000 euro om hun werk voort te zetten. De Syrische hulporganisatie is ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2016.

De Witte Helmen bestaat uit ongeveer 3000 Syrische burgers die zich toeleggen op het bieden van noodhulp in door oorlog verwoeste gebieden in Syrie als gevolg van de burgeroorlog. Zij zijn actief in door de oppositie gecontroleerde gebieden en zijn vaak de eerste hulpverleners ter plaatse bij bomaanslagen en bombardementen. Met risico voor eigen leven hebben zij volgens schattingen zeker 60.000 Syrische burgers eerste hulp kunnen bieden sinds hun oprichting in 2013.

De `Right Livelihood Foundation`, een Zweedse mensenrechtengroep die de "alternatieve Nobelprijs" uitreikt, zei dat de Witte Helmen medewinnaar van de prijs zijn geworden omdat zij "moed, mededogen en humanitaire betrokkenheid" tonen tijdens de hulpverlening aan Syrische burgers. Directeur van de Witte Helmen, Raed al-Saleh, verklaarde vanuit de VS, waar hij de Algemene Vergadering van de VN bijwoont, dat hij de prijs ziet als 'internationale erkenning voor vrijwillige reddingswerkers" uit de hele wereld evenals voor "de moed" die gewone Syrische burgers tonen om hun leven zoveel mogelijk "in waardigheid te leven".