Nederland geeft `helden van Aleppo' een podium in New York

Nieuwsbericht | 23-09-2016 | 11:36

Nederland heeft donderdag in New York samen met Italie een speciale Syrie-bijeenkomst georganiseerd. De sprekers kwamen uit de belegerde stad Aleppo en doen daar bijzonder werk.

Een van hen is het hoofd van een groep hulpverleners die bekend staan als de `White Helmets'. Deze groep werd onlangs genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Ook een arts, een burgerjournalist en een mensenrechtenactivist deden hun verhaal op de bijeenkomst die plaatsvond op de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN.

Een van de gevaarlijkste plekken ter wereld

`Deze mensen riskeren op een van de gevaarlijkste plekken ter wereld elke dag hun leven. Het zijn absolute helden. Het is belangrijk dat we als politici niet alleen over Syrie spreken, maar ook met Syriers. Hun stem moet worden gehoord', aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De sprekers spraken hun zorgen uit over de situatie in hun land en het aanhoudende geweld, waaronder het bombardement op het humanitaire hulpkonvooi van de VN eerder deze week. Koenders heeft die aanval scherp veroordeeld en steunt de oproep van de VN voor een onafhankelijk onderzoek naar de gewelddadige actie.

Ervaringen en verwachtingen

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woonde de bijeenkomst bij. Hij kwam speciaal langs om zijn steun te betuigen aan de Syriers. Samen met Koenders ging hij in gesprek met de Syriers over hun ervaringen en verwachtingen. Deelnemers konden ook een kijkje nemen in Aleppo zelf, via een Virtual Reality-bril.

Tijdens verschillende bijeenkomsten in New York wordt er veel over Syrie gesproken. Nederland en Italie wilden de Syriers een platform bieden om persoonlijk hun verhaal te doen. Koenders: `De Algemene Vergadering van de VN vindt plaats op een cruciaal moment voor Syrie. Syrie staat dan ook bovenaan de agenda deze week.'

Wederzijds vertrouwen

Donderdag kwamen voor de tweede keer deze week alle ministers bijeen die lid zijn van de Internationale Steungroep voor Syrie (ISSG) om verder te praten over een politieke oplossing voor het conflict. Ook minister Koenders was daarbij aanwezig. `Ik wil er graag persoonlijk voor zorgen dat ook de kritische boodschappen van de Syriers gehoord gaan worden door de internationale gemeenschap.'

Tijdens het overleg van de ISSG, dat voorgezeten werd door de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, heeft Koenders opgeroepen om alle vliegtuigen uit de lucht te houden, om te beginnen voor een week om wederzijds vertrouwen te kunnen wekken. Tevens heeft hij samen met zijn Franse ambtsgenoot Ayrault gepleit voor het instellen van een verificatiemechanisme waarmee het bestand in Syrie gecontroleerd kan worden.