Quotumregeling voor Aziatische koks

Nieuwsbericht | 23-09-2016 | 14:09

Minder Aziatische koks kunnen de komende jaren een vergunning krijgen om tijdelijk in Nederland te mogen wonen en werken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een quotumregeling. Die moet ervoor zorgen dat er geen verdringing op de arbeidsmarkt is.

Minister Asscher wil de komende drie jaar een quotum voor gespecialiseerde koks uit Azie. In het eerste jaar mogen maximaal 1800 Aziatische koks in Nederland aan de slag. Een jaar later krijgen er maximaal 1400 koks een vergunning voor verblijf en arbeid. Dat wordt in het derde jaar verlaagd tot maximaal 1000.

Restaurants die een kok uit het buitenland willen halen zijn verplicht om ook Nederlandse werknemers aan te nemen en opleidingen of stages aan te bieden. Daardoor krijgen Aziatische restaurants de kans om voldoende gespecialiseerde koks aan te trekken, terwijl zij ook verantwoordelijk blijven om in de toekomst meer gebruik te maken van Nederlandse werknemers.

Op 1 oktober 2016 loopt een convenant met de Aziatische horeca af. Uit onderzoek is gebleken dat er op dit moment nog te weinig Nederlandse koks kunnen werken in Aziatische restaurants. Onder de Aziatische horeca worden de Chinese, Indonesische, Japanse, Indiase, Koreaanse, Maleisische, Thaise, Tibetaanse en Vietnamese keuken verstaan.

De verwachting is dat Aziatische restaurants in de toekomst meer gebruik gaan maken van Nederlandse werknemers omdat ze minder koks uit het buitenland kunnen halen.

De regeling gaat per 1 oktober 2016 in en duurt drie jaar.