Na 30 jaar brengt Marian Backus haar debuut Schoksgewijs opnieuw uit


Duiven, 20160926 -- Schoksgewijs gaat over Ans, zij is een heel onzeker, bang, afhankelijk gehandicapt meisje. Haar leven heeft zich vanaf haar tweede levens jaar tot haar vijftiende jaar afgespeeld in een kloosterinternaat ver weg van de maatschappij. Hierdoor heeft zij een grote achterstand opgelopen in haar sociale ontwikkeling. Als Ans Achttien is geworden wordt er zomaar uit het niets beslist dat zij naar een kamer wonen project moet. Het gevecht dat Ans daar met zichzelf aan gaat, is “schoksgewijs” voelbaar als je haar verhaal leest.

Fragment uit schoksgewijs.
‘Hé joh, staar niet zo, ik geloof dat we er zijn’, zei Piet terwijl hij me aanstootte. Ik merkte dat de bus een straat indraaide. Aan de rechterkant van de straat stond een rij oude huizen, aan de linkerkant zag ik een kinderspeelplaats. Toen we die voorbij reden zag ik een heel groot huis. De bus stopte precies voor dit huis en er werd ons verteld dat we er waren.
Piet en ik stapten uit en liepen naar de grote rode deur.


Wie is deze auteur?

Marian Backus is geboren in 1959.

Door zuurstof te kort bij haar geboorte is zij  gehandicapt geraakt, zij is spastisch. Marian groeide op als een beweeglijk, slim meisje. Dat ook nog heel moeilijk sprak. Via klanken kon zij aan iedereen duidelijk maken wat ze wilde en wat ze niet wilde. Vele mensen om haar heen begrepen haar niet, men dacht dat ze geestelijk niet normaal was.  Dit raakte haar zo dat zij zich opsloot in haar eigen wereld waarin ze begonnen te schrijven. Vanaf dat moment merkte  Marian dat ze  wel begrepen en serieus genomen werd.

 Dertig jaar geleden heeft zij schoksgewijs geschreven. Dit is als een  soort  verwerkingsproces om zo los te komen van een levenslang leven in internaten.

Een  jaar geleden heeft ze haar verhaal opgestuurd naar uitgeverij Ambilicious. Dit omdat ze merkte dat er in 2015 nog veel jongere rond lopen zoals Ans. Ook hen zijn op zoek naar een plek in deze maatschappij waar zoveel van hen verwacht wordt.

Graag wilt Marian, deze jongere, hun ouders en begeleiders bereiken met de hoop dat zij een stukje herkenning kunnen vinden in dit mooie, ontroerde verhaal van Ans.

Uitgeverij Ambilicious heeft haar deze mogelijkheid gegeven door het opnieuw uitbrengen van schoksgewijs.

Informatie

Titel Schoksgewijs (e-book)

Schrijfster Marian Backus

Contact graag via e-mail marian.kazemir@gmail.com Of Inanna van den Berg; (inanna.vandenberg@ambilicious.nl); +31 6 112 08323

Ambilicious: www.ambilicious.nl

Prijs van e-book  5 euro

Boektrailer Schoksgewijs

Schoksgewijs is uitgegeven in samenwerking met aquaZZ, Arnhem.

Tekstschrijvers