Wapenwerkplaatsen op de Westbank ontdekt

in Israel / by Mike Durand / on 26/09/2016 at 10:35 / Tags: Hamas, IDF, Palestijnen, Westbank

Het Israelische leger heeft gisterennacht bij veiligheidsoperaties in drie Palestijnse steden op de Westbank wapenwerkplaatsen, munitieopslagplaatsen en wapens ontdekt en in beslag genomen. De actie is een voortdurende operatie die is gericht tegen het toenemende illegale wapenbezit onder Palestijnen en wapensmokkelaars. In totaal werden er 19 Palestijnen bij de veiligheidsoperatie opgepakt, vier van de verdachten zijn volgens het Israelische leger leden van de terreurbeweging Hamas.

De wapenwerplaatsein die zijn opgedoekt door het Israelische leger waren aangetroffen in Jenin en Dahariya. Twee wapenwerkplaatsen werden in Jenin ontdekt en de veiligheidstroepen namen hier meerdere pistolen, munitie en wapenonderdelen in beslag. Tijdens de Jenin operatie zijn zes Palestijnen aangehouden. De in beslag genomen goederen zijn overgedragen aan de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet en de Israelische politie voor verder onderzoek.

Het afgelopen jaar heeft het Israelische leger en de politie zich gericht op een operatie om de wapenhandel en productie op de Westbank tegen te gaan. De grootste operatie op de Westbank dit jaar vond plaats in Hebron en Bethlehem, waarbij meerdere wapenwerkplaatsen werden gesloten en tientallen wapens in beslag werden genomen. (Lees ook: Palestijnen aangehouden en wapenwerkplaatsen ontdekt op de Westbank)

Een woordvoerder van het Israelische leger verklaarde dat de veiligheidsoperatie nog lang niet is afgerond en omdat "wij [het Israelische leger] niet in staat zijn om alle wapens in de Westbank binnen een week" te confisqueren. Wapenbezit onder Palestijnen is een status symbool in de cultuur. Wapens worden veelal afgevuurd tijdens bruiloften en andere festiviteiten, buiten dat worden wapens gebruikt voor bescherming tegen misdaad. De woordvoerder zei dat wapens erg goedkoop zijn, ongeveer 235 euro, en daardoor voor iedereen "die er een wil kopen" bereikbaar.