Momentum: `Antisemitisme binnen Britse Labour partij overdreven'

in Antisemitisme / by Mike Durand / on 26/09/2016 at 14:54 / Tags: antisemitisme

Joodse leden van de Britse Labour partij zijn woedend over de uitspraak van de links georienteerde politieke actiegroep Momentum. De groep stelt dat antisemitisme binnen de Labour partij schromelijk is overdreven en tot doel heeft partijleider Jeremy Corbyn in diskrediet te brengen. De organisatie is in 2015 opgericht als maatschappelijke organisatie die zich inzet de normen en waarden die binnen de Labour partij heersen te ondersteunen en uitdragen. De organisatie heeft landelijk momenteel 17.000 leden.

Momentum Conferentie

Jackie Walker, vicevoorzitter van Momentum, zei tijdens de Momentum conferentie dat het thema antisemitisme een "wapen van politieke massa destructie" is geworden en dat er "weinig tot geen" bewijs is dat antisemitisme een groot probleem binnen de Labour partij is. De joodse Walker werd eerder dit jaar geschorst door de Labour partij omdat zij stelde dat joden de "belangrijkste financiers van de slavenhandel" waren. Later zei ze dat haar woorden uit haar verband waren gerukt.

Sprekend op de conferentie te Liverpool, in de schaduw van een grote Labour conferentie, zei ze dat het meest "fundamentele doel van de beschuldigingen" is om de positie van Corbyn te ondermijnen. Het is monddood maken van "kritiek of mogelijke kritiek op de Israelische staat" en ondermijnt "iedereen die Palestijnse rechten ondersteunt." Hierop volgde een luid applaus onder de aanwezige leden van Momentum. Walker kreeg bijval van een andere spreker op de conferentie, Jonathan Rosenhead, die zich afvroeg hoe deze "morele paniek" is ontstaan en waar de beschuldigingen vandaan zijn gekomen.

De linkse Labour activist Marc Wadsworth die in een kwaad daglicht kwam te staan nadat hij het joodse parlementslid Ruth Smeeth had uitgescholden tijdens haar oproep tot een onderzoek binnen de Labour partij naar antisemitisme sprak met journalisten van Sky News. Tegen de journalisten zei hij dat hij toentertijd niet wist dat Smeeth joods is maar voegde hier aan toe dat rechtse parlementsleden het punt "antisemitisme" misbruiken om de positie van partijleider Corbyn aan het wankelen te krijgen.

Reacties op Momentum Conferentie

Voorzitter van de Joodse Labour Beweging, Jeremy Newmark was door Momentum uitgenodigd om op hun conferentie te spreken. Newmark daagde het publiek dan ook uit om te komen met voorbeelden die aantonen dat er een samenzwering is om legitieme kritiek op de staat Israel monddood te maken binnen de Joodse gemeenschap. Tevens stelt hij dat het Walker met het gebruik van de "antisemitische mythe" over slavenhandel leidde tot verbaal geweld tegen joods lid van de Labour partij.

Luciana Berger, een joods parlementslid, reageerde op de uitspraken die op de Momentum Conferentie waren geuit en zei dat degene van ons die te maken hebben (gehad) met antisemitisme zelf kunnen oordelen of "antisemitisme overdreven is of niet". Berger eist ook dat de voormalige burgemeester van Londen, Ken Livingstone, die eerder dit jaar in een rel terecht is gekomen, met betrekking tot antisemitische aantijgingen, uit de partij gezet dient te worden.