Nederlandse doven naar Europees Parlement voor uniek event

PERSBERICHT - 26 september 2016

Nederlandse doven naar Europees Parlement voor uniek event

Een groep van 20 doven uit Nederland vertrekt dinsdagochtend 27 september naar Brussel. Daar vindt op woensdag 28 september een unieke bijeenkomst plaats in het halfrond in het Europese Parlement: de conferentie “Meertaligheid en gelijke rechten in de EU, het belang van gebarentalen.”

De groep doven brengt op dinsdagmiddag eerst een bezoek aan het Europees Parlementslid Sophie in ‘t Veld (D66) waar zij zullen spreken over de knelpunten die doven nog steeds dagelijks ervaren. De volgende dag sluiten meer dove en gebarentalige Nederlanders bij de groep aan en nemen ze gezamenlijk deel aan de conferentie. Het event wordt georganiseerd door Helga Stevens, het eerste dove lid van het Europees Parlement. Vanuit Nederland coördineert Dovenschap de reis naar Brussel.

Unieke bijeenkomst

Tijdens de conferentie vullen meer dan 700 dove deelnemers vanuit Europa en de rest van de wereld, 70 gebarentaaltolken en 35 Europarlementsleden zullen het halfrond. Er zijn lezingen van sprekers uit verschillende landen. Zij praten vooral over gebarentaal en gesproken taal tolken in de EU lidstaten en het Europees Parlement. En geven de meest recente informatie en statistieken alsook hun persoonlijke visie over de wereld van het tolken.

Nederlandse Gebarentaal

Gebarentalen zijn niet universeel. Elk land heeft zijn eigen nationale gebarentaal. In Nederland is dat de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Tijdens het event spreekt iedereen in zijn eigen moedertaal en de vertalingen worden getolkt in de moedertalen van alle deelnemers. Vertolking naar alle officiële gesproken EU talen EN alle gebarentalen in de EU. De conferentie zal live gestreamed worden via internet. De Nederlandse Gebarentaal is in Nederland nog niet wettelijk verankerd. Dit in tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Over Dovenschap

Dovenschap is de organisatie voor Doven in Nederland. Dovenschap behartigt de belangen van doven en/of gebarentaligen en bewaakt het culturele en taalkundige erfgoed van de Nederlandse dovengemeenschap.