CIDI: Twents Veilinghuis, veil geen naziportretten

in Antisemitisme / by Guy Muller / on 27/09/2016 at 16:55 / Tags: CIDI, wo2

Willrichs pamflet stond aan de basis van de vervolging van moderne kunst in Nazi-Duitsland. Bron: Kline Books

Het CIDI heeft met afschuw kennisgenomen van het plan van het Twents Veilinghuis om drie naziportretten te veilen. De portretten, een van Adolf Hitler en twee van Heinrich Himmler, zijn gemaakt door Wolfgang Willrich. CIDI heeft het veilinghuis laten weten deze veiling 'stuitend en smakeloos' te vinden.

Schilder en nazi-ideoloog

De schilder van de portretten, Wolfgang Willrich, was een fanatiek aanhanger van het nationaalsocialisme en betalend lid van de SS. Zijn schilderwerk is doordrenkt van de nationaalsocialistische ideologie: naast portretten van Himmler en Hitler is Willrich vooral berucht vanwege zijn verheerlijkende schilderijen van `Arische' families. Wellicht nog stuitender is de rol die Willrich speelde in de totstandkoming van de tentoonstelling `Entartete Kunst', waarin moderne kunst op virulente wijze werd gedemoniseerd. Willrich publiceerde het pamflet `Die Saeuberung des Kunsttempels. Eine kunstpolitische Kampfschrift zur Gesundung deutscher Kunst im Geiste nordischer Art', dat leidde tot de verwijdering van het werk van Joodse kunstenaars uit musea en galeries en de ideologische basis vormde voor een massale zuivering van moderne kunst uit Duitse musea.

Wolfgang Willrich was dus niet slechts een schilder van nazi-gerelateerde onderwerpen, maar was zelf een overtuigde nazi-ideoloog die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieen van het Derde Rijk. De portretten van Hitler en Himmler die worden geveild zijn geschilderd uit pure adoratie van deze figuren.

CIDI-directeur Hanna Luden: 'Ik heb het veilinghuis verzocht de aanbieding van deze portretten in te trekken. Een veilinghuis zou hiervan niet moeten profiteren. Niet alleen hebben de afgebeelde personen de mensheid onvoorstelbaar veel leed berokkend, ook de schilder zelf was een fanatieke nazi-ideoloog. Het veilen is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid.'