Beyond Sleep openingsfilm IFFR 2016

PERSBERICHT

45ste International Film Festival Rotterdam

27 januari – 7 februari 2016

PERSBERICHT

Rotterdam, 22 december 2015

Please Welcome:

Beyond Sleep openingsfilm IFFR 2016

Internationale coproductie gebaseerd op de Nederlandse klassieker Nooit meer slapen trapt aankomende editie af

De film Beyond Sleep opent op 27 januari de 45ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). De internationale, Engelstalige film is gebaseerd op de bestseller Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en beleeft die avond zijn wereldpremière. Beyond Sleep is geregisseerd door Boudewijn Koole en Reinout Scholten van Aschat neemt in de film de hoofdrol voor zijn rekening, producent is KeyFilm.

Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge, ambitieuze geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Hij hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert Alfred het werk voort te zetten van zijn vader, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven kwam. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.

Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR: “We zijn uitermate verheugd te kunnen openen met Beyond Sleep. Dit verhaal, dit boek is met recht een Nederlandse klassieker en de film weet door de indringende vertelwijze, onderstreept door de kracht van prachtige natuurbeelden, een nieuwe dimensie toe te voegen. Regisseur Boudewijn Koole maakte eerder veel indruk met het internationaal bekroonde Kauwboy, en heeft van Beyond Sleep, met een bevlogen team en topacteurs Reinout Scholten van Aschat en Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki), iets prachtigs gemaakt. Een droom van een openingsfilm: een Nederlands verhaal dat door internationale cinematografische en productionele samenwerkingsverbanden naar een hoger plan wordt getild.”

Beyond Sleep is geproduceerd door KeyFilm-producenten Hanneke Niens en Hans de Wolf (Soof, Nena, Ventoux, De tweeling) in coproductie met de VPRO en Nordisk Film, in samenwerking met FilmCamp, en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO en het Noors Film Instituut. September Film brengt Beyond Sleep 11 februari uit in de Nederlandse bioscopen.

Al vier decennia koestert, ontwikkelt en presenteert IFFR vol trots de auteurscinema, door filmmakers te helpen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het festival staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en innovatieve programmering, met in het bijzonder aandacht voor talentvolle beginnende filmmakers. Films van een hoge kwaliteit uit de hele wereld worden in Rotterdam gepresenteerd aan een groot internationaal publiek, met als doel te inspireren en blikken te verbreden.

IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De 45ste editie vindt plaats van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari 2016. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows en debatten is Rotterdam twaalf dagen lang een spannende, mondiale filmhoofdstad. De officiële kaartverkoop start op vrijdag 22 januari. Meer informatie via IFFR.com.