Shimon Peres overleden (1923-2016)

in Israel / by Mike Durand / on 28/09/2016 at 09:23 / Tags: Amsterdam, CIDI, Hollandsche Schouwburg, Palestijnen, Vredesproces

De voormalig Israelische president Peres werd twee weken geleden na een zware hersenbloeding in het Sheba Medical Center, nabij Tel Aviv, opgenomen op de intensive care afdeling. De 93-jarige werd door de artsen in een verdoofde toestand gebracht en kunstmatig beademd in de hoop zijn hersens te laten herstellen van de "zware bloeding" die hij ondergaan had. Gisterenavond verslechterde de toestand van Peres snel en hij overleed `s nachts in het bijzijn van zijn familie. Peres bekleedde in zijn politieke loopbaan bijna alle belangrijke posten, was twee termijnen president en was een van de grondleggers van de Oslo-akkoorden met de Palestijnen.

De voormalig president Peres kwakkelde de afgelopen tijd al langer met zijn gezondheid. In januari onderging hij nog een kleine operatie als gevolg van een lichte hartaanval. Deze operatie verliep succesvol en na het verlaten van het ziekenhuis zei hij tegen de aanwezige pers dat hij "blij was om weer aan het werk" te gaan en dat hij daarom de ingreep had ondergaan.

Sinds de oprichting van de staat Israel, in 1948, heeft Peres bijna ieder denkbare politieke positie bekleed en wordt gezien als de architect van het nucleaire programma van Israel, eind jaren vijftig, en leidde tot de de bouw van de Dimona kerncentrale. Peres diende in zijn nadagen twee termijnen als president, van 2007 tot en met 2014. Voor zijn rol tijdens de onderhandelingen tussen, Israel en de Palestijnen, die tot de Oslo-akkoorden (1993) hebben geleid ontving hij in 1994 de Nobel prijs voor de vrede. De prijs deelde hij met de toenmalig Israelisch premier Yitzhak Rabin, later vermoord door een Joodse extremist, en de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Ondanks zijn hoge leeftijd heeft Peres tot het eind van zijn leven een drukke publieke agenda gehad en zette zich vooral in voor zijn non-gouvernementele organisatie het Peres Centre for Peace. Deze organisatie heeft tot doel het promoten van betere banden tussen Israeli's en Palestijnen. Een aantal uur voordat de hij getroffen werd door de uiteindelijk fatale hersenbloeding plaatste hij nog een video op zijn FaceBook-pagina waar hij mensen oproept om vooral lokale producten te kopen.

De voormalig Israelische president Shimon Peres bracht zondag 29 september2013 een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam. Het bezoek was onderdeel van een driedaags officieel bezoek aan ons land ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van de staat Israel. Onder grote belangstelling werd Peres in de Portugesse Synagoge geinterviewd door CIDI.