Museum Arnhem verwerft installatie Erwin Olaf

persbericht woensdag 28 september 2016

PERSBERICHT

Museum Arnhem verwerft installatie Erwin Olaf

Museum Arnhem heeft de video-installatie Waiting (2014) van Erwin Olaf (1959) aangekocht. Dit is de tweede installatie die het museum van de kunstenaar in zijn collectie opneemt. Museum Arnhem is hiermee het eerste museum dat meerdere video-installaties van Olaf in bezit heeft.

Waiting

Tegenwoordig zien wij wachten als tijdverspilling, we willen niet meer wachten. In de trein of op het perron grijpen we naar ons mobieltje of tablet om de lege tijd te vullen. Leegte confronteert ons met onszelf, met eenzaamheid en de eindigheid van het bestaan. Het kan ook pijnlijk en slopend zijn zoals het wachten op een uitslag in een wachtkamer van het ziekenhuis. Het is de spanningsboog tussen hoop, frustratie en wanhoop dat het wachten zo confronterend maakt. Met Waiting weet Erwin Olaf het wachten boven het alledaagse uit te tillen.

Grote toegevoegde waarde

Erwin Olaf is visueel en inhoudelijk gefascineerd door de periode van het interbellum. Kunstenaars uit deze periode tussen de twee wereldoorlogen (ruim vertegenwoordigd in de collectie van Museum Arnhem) geven de werkelijkheid niet letterlijk weer maar streven naar het creëren van een nieuwe werkelijkheid. Daarnaast is de actualiteit van Waiting als hedendaags kunstwerk van belang voor het museum. Het collectiebeleid richt zich op op verschillende ontwikkelingen in de samenleving. In thematiek en vorm vervult Waiting een belangrijke rol binnen de collectie moderne en hedendaagse kunst van Museum Arnhem.

Erwin Olaf

Museum Arnhem werkt al enige tijd nauw samen met Erwin Olaf. In 2012 liet het museum met de solotentoonstelling Regressive een overzicht van recent werk zien en in 2015 kreeg de installatie Waiting een plek in de koepelzaal. Na Regressive werd met steun van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij de installatie Keyhole (2011-2012) aangekocht. Met een indrukwekkend oeuvre op zijn naam en een brede erkenning (oa de Johannes Vermeerprijs in 2011) wordt er door musea steeds meer belang gehecht aan het opnemen van Olafs werk in het Nederlandse (openbare) kunstbezit. Vooral de laatste jaren houdt Olaf zich steeds meer bezig met verschillende disciplines dan fotografie alleen, zoals film. Zijn werk wordt internationaal getoond en verzameld, met presentaties in onder andere Londen, Berlijn, Santiago (Chili), Madrid, Detroit, Hong Kong en Moskou.

Op vrijdag 1 oktober 2016 is werk van Olaf te zien tijdens La Nuit Blanche in Parijs, waarbij ook andere grote namen als Anish Kapoor en Matthew Barney werk in openbare en publieke ruimten laten zien. Gelijktijdig vindt La Nuit Blanche Toronto plaats, waar ook werk van Erwin Olaf wordt getoond.

Museum Arnhem

Museum Arnhem is het museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht over de Rijn. In 2017 start de uitbreiding uitgevoerd door Benthem Crouwel Architects.

Erwin Olaf wordt vertegenwoordigd door Flatland Gallery.