Amsterdams project voor slachtoffers mensenhandel op CNN

Amsterdams project voor slachtoffers mensenhandel in de schijnwerpers van CNN

Ex prostituees re-integreren in samenleving via training in restaurant Dignita

Het CNN Freedomproject besteedt deze week op televisie aandacht aan het Nederlandse initiatief om slachtoffers van mensenhandel te helpen bij hun re-integratie in de samenleving. CNN bezoekt het Amsterdamse restaurant Dignita dat in 2015 speciaal voor dit doel is geopend en waar slachtoffers van mensenhandel, vaak ex-prostituees, werkervaring kunnen opdoen in een veilige omgeving. Toos Heemskerk-Schep is hoofd van de Nederlandse afdeling van het Not For Sale initiatief, een Amerikaanse organisatie die zich inspant om kansen te bieden aan slachtoffers van moderne slavernij en mensenhandel.

Toos Heemskerk- Schep, van oorsprong maatschappelijk werkster, kwam beroepsmatig veel in aanraking met slachtoffers van mensenhandel die door de politie waren gered en vaak verbleven in ‘safe houses’. Het frustreerde haar dat dit voor velen eigenlijk een eindstation was en dat er verder geen voorzieningen waren. Hoe moeten deze slachtoffers een toekomst opbouwen. Hoe kunnen ze weer re-integreren in de maatschappij?

Dit leidde tot samenwerking met de Not For Sale Foundation. Het idee ontstond om een restaurant te beginnen waar slachtoffers van mensenhandel getraind worden, werkervaring opdoen, zij aan zij met professionele werknemers in een veilige omgeving. Na jaren van voorbereiding opende restaurant Dignita in 2015 met het motto: Do Good, Eat Well. Het restaurant heeft al een loyaal klantenbestand in de omgeving. Op dit moment hebben 162 deelnemers het programma doorlopen.

Het eerste gerecht dat de deelnemers leren bereiden is soep. Twee keer per week wordt soep gebracht vanuit het restaurant naar de Dignita winkel en informatiecentrum in de rosse buurt. Van daaruit brengen vrijwilligers soep aan de sexwerkers achter de ramen. "Het rondbrengen van soep dat we hier doen is vooral een mogelijkheid om met hun in contact te komen ... en een handreiking doen maar ook om van te leren," aldus Heemskerk-Schep. "Op dit moment heb ik 3 meisjes die achter de ramen vandaan komen en zijn uitgebuit en gedwongen als prostituees te werken. En hoewel we prostitutie hebben gelegaliseerd wil dat niet zeggen dat we daarmee de criminaliteit en mensenhandel hebben uitgebannen. Er zijn nog steeds meisjes die worden uitgebuit…..en voor deze meisjes wil ik er zijn en voor hun belangen opkomen”.

De deelnemers besluiten hun opleiding niet alleen met een certificaat. De dagelijkse contacten en sociale interactie in een veilige omgeving helpen slachtoffers om over hun trauma heen te komen, aldus Heemskerk-Schep. Heemskerk-Schep zou graag het Dignita model verder uitbouwen buiten Amsterdam en meer vrouwen willen helpen.

Voor de uitgebreide CNN reportage zie: edition.cnn.com/2016/09/26/europe/amsterdam-trafficking-dignita/index.html?sr=cnniftw

Voor meer informatie zie:

eatwelldogood.nl/

https://www.notforsalecampaign.org/

Over CNN International CNN’s aanbod van nieuws en informatie diensten is beschikbaar in zeven verschillende talen op alle belangrijke TV, internet en mobiele platforms met een bereik van meer dan 420 miljoen huishoudens over de gehele wereld. CNN International is de nummer 1 internationale TV nieuws zender volgens alle vooraanstaande media-onderzoeken in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, de Asia Pacific regio en Latijns Amerika en breidde onlangs het bereik in de VS uit via CNNGo. Het CNN digitale netwerk is een topnetwerk voor online nieuws, mobiel nieuws en sociale media. CNN bevindt zich in de voorhoede van digitale innovatie en blijft fors investeren in de uitbreiding van haar wereldwijde digitale aanwezigheid met een reeks van bekroonde digitale vernieuwingen en strategische partnerships, die zich richten op de behoefte van het publiek via data-analyse. De afgelopen jaren won CNN verschillende prestigieuze prijzen voor haar wereldwijde journalistieke werk.

CNN heeft 41 redactiekantoren en meer dan 1.100 affiliates wereldwijd via CNN Newsource. CNN International is onderdeel van Turner Broadcasting System, Inc., een Time Warner company.