Dividend staatsdeelnemingen gegroeid

Nieuwsbericht | 28-09-2016 | 14:30

De Nederlandse staat heeft in 2015 bijna 1 miljard euro aan dividend uit staatsdeelnemingen ontvangen. Dat blijkt uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2015 dat minister Dijsselbloem van Financien vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De opbrengsten uit dividend in 2015 liggen negen procent hoger dan het jaar ervoor.

2015 blijkt een goed jaar voor de staatsdeelnemingen. Zo scoorde TenneT ondanks een grote stroomstoring hoog op betrouwbaarheid en groeide Schiphol sterk. Meer dan 58 miljoen reizigers maakten in 2015 gebruik van Nederlands grootste luchthaven. Er was ook minder goed nieuws. De Koninklijke Nederlandse Munt, de oudste deelneming van allemaal, kreeg te maken met een zware tegenvaller. Inmiddels heeft de staat besloten De Munt te verkopen. Verder kwamen bij NS in 2015 onregelmatigheden bij een aanbesteding in Limburg aan het licht. Inmiddels heeft NS maatregelen getroffen om herhaling hiervan in de toekomst te voorkomen.

Vanwege de maatschappelijke bijdrage van staatsdeelnemingen zijn deze bedrijven belangrijk voor de overheid. De staat bestuurt de staatsdeelnemingen echter niet zelf, maar geeft de ondernemingen ruimte om zelfstandig te opereren. De staat stuurt als aandeelhouder op strategie en grote investeringen, op benoemingen en beloningen en ziet toe op de resultaten. Met de vernieuwing van de statuten van de meeste deelnemingen heeft de overheid vanaf 2015 de aandeelhoudersrol verduidelijkt en de invloed gericht op de zake die van belang zijn.

Het jaarverslag is sinds vorige jaar verbeterd. Zo wordt er meer aandacht besteed aan de grafische presentatie en is de informatie over de deelnemingen waarbij de aandeelhoudersrol bij een ander ministerie ligt, de zogenoemde beleidsdeelnemingen, uitgebreid. De financiele instellingen die de staat in de crisisjaren tijdelijk heeft genationaliseerd, maken beperkt deel uit van dit jaarverslag, omdat de aandelen ervan worden beheerd door NLFI.