Dress Red Day: hart- en vaatziekten geven bij vrouwen andere klachten

29 september 2016

Elke dag overlijden 56 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Het is daarmee doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Vandaag, op Dress Red Day, staan we hier extra bij stil. De medewerkers van de poli Cardiologie gingen daarom in het rood gekleed.Gilles van Delft, cardioloog in het Havenziekenhuis, legt uit waarom hart- en vaatziekten bij vrouwen soms lastig worden herkend.

"Hart- en vaatziekten geven bij vrouwen minder duidelijke klachten dan bij mannen. Een hartinfarct bijvoorbeeld geeft bij mannen vaak een heftige reactie, omdat een bloedvat in het hart plotseling helemaal dicht zit. Bij vrouwen gaat de verkalking in de bloedvaatjes van het hart gelijkmatiger. Dat zorgt dan ook voor andere problemen: vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Dit soort klachten brengen vrouwen niet altijd direct in contact met mogelijke problemen met het hart. Ze wijten het soms aan drukte, stress en vermoeidheid. Het is echter wel raadzaam om altijd even langs de huisarts te gaan als klachten aanhouden of als je het niet vertrouwt."

Overgang

Ook worden hartklachten bij vrouwen vaak verward met overgangsklachten. Cardioloog Van Delft: "Bij de meeste vrouwen ontwikkelen hartproblemen zich vanaf de overgang. Bovendien lijken de klachten, zoals hartkloppingen en vermoeidheid, soms sterk op overgangsklachten. Maar er kan dus iets met het hart aan de hand zijn."

In de volgende situaties is het raadzaam om extra alert te zijn:

o Klachten als extreme vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid houden lang aan,

o Hart- en vaatziekten komen voor in de familie, vooral als het voorkomt bij familieleden jonger dan 60,

o U bent al vroeg in de overgang gekomen,

o Tijdens uw zwangerschap zijn er complicaties geweest (zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging).

Op de website van de Hartstichting staat meer informatie over hart- en vaatziekten bij vrouwen.