CIDI-succes: schilderijen van nazi-ideoloog teruggetrokken uit veiling

in Antisemitisme / by Guy Muller / on 29/09/2016 at 14:56 / Tags: CIDI

Willrichs pamflet stond aan de basis van de nazi-campagne tegen Joodse kunstenaars. Bron: Kline Books

CIDI heeft met opluchting kennisgenomen van het besluit van het Twents Veilinghuis om drie nazi-kunstwerken terug te trekken uit de veiling. Het ging om portretten van Adolf Hitler en Heinrich Himmler, die waren geschilderd door de fervente nationaalsocialist Wolfgang Willrich. Willrich was een overtuigde nazi-ideoloog die aan de basis stond van de campagne tegen Joodse kunstenaars en moderne kunst in nazi-Duitsland.

Het CIDI riep het veilinghuis op om de portretten uit de veiling terug te trekken. Het werk van een fanatieke nazi-ideoloog kan niet simpelweg als `handel' worden beschouwd. Kunst kan immers niet los worden gezien van de historische context.

Nadat CIDI aan de alarmbel trok, liet het veilinghuis weten niet op de hoogte te zijn geweest van de achtergrond van de schilder. Uiteindelijk is besloten om gehoor te geven aan de oproep van CIDI, en heeft het veilinghuis besloten om de drie schilderijen terug te trekken.

CIDI waardeert het besluit van het Twents Veilinghuis en hoopt dat het incident aanleiding is voor de kunstsector om de historische context van kunstwerken in ogenschouw te nemen voordat deze worden geveild.