Koenders positief over meer mogelijkheden voor onderzoek in Jemen

Nieuwsbericht | 29-09-2016 | 17:27

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is verheugd dat er meer mogelijkheden komen voor onafhankelijk onderzoek naar schendingen van mensenrechten en humanitair oorlogsrecht in Jemen. In de VN-Mensenrechtenraad in Geneve is vandaag afgesproken dat het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) in Jemen er extra experts bij krijgt om dit onderzoek te kunnen doen.

Nederland heeft in de afgelopen tijd het voortouw genomen om hierover overeenstemming te krijgen. In de aangenomen resolutie staat ook dat het onderzoek van de nationale onderzoekscommissie in Jemen volgens internationale standaarden binnen jaar moet zijn afgerond. Ook dient die commissie beter samen te werken met de OHCHR.

In Jemen is sinds vorig jaar een burgeroorlog gaande die aan al meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost. Ook is een groot deel van de bevolking ondervoed en op de vlucht voor het geweld in het land. `Ik ben zeer bezorgd over de situatie in Jemen. Nederland was graag verder gegaan. Het is van groot belang dat er nu via deze resolutie stappen worden gezet om de schendingen van mensenrechten een halt toe te roepen', aldus Koenders.

Nederland en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid al-Hussein, drongen eerder aan op een onafhankelijk internationaal onderzoek in Jemen. Maar daarvoor was onvoldoende steun. Nederland heeft zowel de EU als de VS achter een gemeenschappelijke inzet gekregen om vervolgens in de onderhandelingen met de groep Arabische landen onafhankelijk onderzoek door de OHCHR mogelijk te maken. `Dit is een aanvaardbaar resultaat en een belangrijke stap vooruit, waar ook de OHCHR verder mee kan', aldus Koenders.