Introdans viert 45-jarig bestaan met TUTTI

Persbericht september 2016

Live muziek, grote cast en drie wonderschone Nederlandse balletpremières

Introdans viert 45-jarig bestaan met TUTTI

Introdans bestaat in seizoen 2016/17 45 jaar en viert dat op grootse wijze met TUTTI, een programma waarin beide Introdans-ensembles maar liefst drie premières van internationaal gevierde choreografen dansen. De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui, de Italiaanse Mauro Bigonzetti en de Griekse Dimitris Papaioannou drukken ieder een heel eigen stempel op de hedendaagse danskunst. In TUTTI plaatsen zij serene schoonheid en verstilling naast hartstochtelijk aardse dans. Op 30 september 2016 gaat TUTTI in Stadstheater Arnhem in première en reist daarna langs de Nederlandse theaters.

Drie Nederlandse premières

TUTTI bestaat uit drie choreografieën die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Deze balletten worden door het volledige danserstableau gedanst. Het wonderschone In Memoriam van Sidi Larbi Cherkaoui (in een integrale versie, want eerder danste Introdans al een fragment uit de choreografie) is een meditatief werk. De dansers verkennen magnetische en polariserende krachten met een bedwelmend effect tot gevolg. In Memoriam wordt in zeven theaters live begeleid door de Corsicaanse zanggroep A Filetta.

Totaal anders van stijl is Cantata, een rauw, gepassioneerd ‘powerstuk’ waarin choreograaf Mauro Bigonzetti de verschillende karakters uit een Italiaans dorp tot leven laat komen. Bigonzetti toont in dit werk – dat steevast op staande ovaties kan rekenen – zijn bijzondere talent voor het werken met grotere dansersensembles, waarbij hij volkse en hedendaagse dansstijlen op een volstrekt natuurlijke wijze mixt. Ook de ‘aardse’ vrouwen van de Italiaanse muziekfolkgroep Assurd feat. Enza Pagliara, die Cantata in veel theaters live zullen begeleiden, weet hij prachtig te integreren in zijn choreografie.

Tenslotte dansen de dansers een korte scène uit Nowhere van de Griekse regisseur, choreograaf en beeldend kunstenaar Dimitris Papaioannou. Ondanks zijn enorme staat van dienst is zijn werk nooit eerder in Nederland te zien geweest. Wat zijn balletten bijzonder maakt is dat hij met minimale middelen pure magie weet te creëren. Zo ook deze korte scène waarbij een lange rij dansers een koppel omsluit en ontkleedt, waarbij de armen van het ensemble een prachtige, continu golvende zee vormen.

In Memoriam - Sidi Larbi Cherkaoui (Introdans-première van integrale versie) | Cantata - Mauro Bigonzetti (Introdans-première) | (deel uit) Nowhere - Dimitris Papaioannou (Nederlandse première) Première 30 september 2016 | Speelperiode t/m 16 december 2016

INTRODANS BEWEEGT JE

Introdans geeft op een creatieve, verrassende wijze een eigentijdse invulling aan ballet. Wervelend, de zwaartekracht tartend, neemt Introdans iedereen mee in de totaalbeleving van dans: vol passie en met internationale klasse.

Introdans gelooft dat de taal van dans zó universeel is dat dit hele generaties bindt en in beweging brengt. Dit doet Introdans door aansluiting te houden met een breed publiek en met hen actief de verbinding aan te gaan. De voorstellingen worden gedanst voor jong & oud(er) en er zijn activiteiten en projecten voor heel veel verschillende doelgroepen. Want Introdans beweegt je. www.introdans.nl