Een dode en drie zwaargewonden bij instorten Gazaanse terreurtunnel

in Israel / by Mike Durand / on 30/09/2016 at 09:58 / Tags: CIDI, Egypte, Gaza, Hamas, PA

Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het Gazaanse ministerie van Gezondheid verklaarde tegen het PA persbureau Ma'an dat er gisteren drie zwaargewonden en een dode, de 30-jarige Ahmad Asaad Mayt, zijn gevallen tijdens het instorten van een tunnel bij graafwerkzaamheden. De tunnel liep vanuit de noordelijke Gazastrook, nabij de stad Beit Hanoun, naar Israelisch grondgebied.

De terreur organisatie Hamas, die de kustenclave sinds 2007 in handen heeft, lijkt bezig met een inhaalslag. Er wordt druk gewerkt om het tunnelnetwerk dat het Israelisraelische leger vernietigde in de zomeroorlog van 2014 weer op te bouwen. Dit blijkt onder meer uit de stroom berichten over `bedrijfsongevallen', als er weer een tunnel in aanbouw is ingestort zoals nu. (Lees ook: Het ondergrondse Gaza)

Dodelijke ongelukken komen met grote regelmaat voor in de Gazastrook bij de graafwerkzaamheden. Zo bracht het Instituut voor Palestijnse Studies in 2012 een rapport uit waar het meldde dat volgens opgave van Hamas in 2007 160 tunnelgravers zouden zijn gedood. De nieuwszender al-Jazeera sprak in 2014 van minimaal 400 dodelijke slachtoffers sinds 2007.

De tunnels worden gebruikt voor het smokkelen van goederen en fondsen maar ook om aanvallen op Israelisch grondgebied te kunnen uitvoeren op burgers en militairen. Vooral de zuidelijke tunnels die leiden naar de Egyptische Sinai-woestijn worden ingezet voor smokkel van wapens en goederen. De regering van Egypte zet hard in op de vernietiging van de tunnels, omdat er met grote regelmaat aanslagen zijn op Egyptische veiligheidstroepen in de Egyptische Sinai-woestijn bij de grens met Gaza. Egypte blaast de ontdekte tunnels op of laat ze vollopen met zeewater. Ook wordt er een gracht gegraven langs de grens met Gaza, die het de extremisten moeilijk maakt tunnels te graven naar Egypte.