Boete voor voetbalclub Celtic van de Europese Voetbalbond

in Ander nieuws / by Mike Durand / on 30/09/2016 at 13:44 / Tags: Westbank

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft de Schotse voetbalclub Celtic Glasgow een boete van 10.000 euro opgelegd. De UEFA kende de boete toe omdat de supporters van de Schotse kampioen in augustus meer dan 100 Palestijnse vlaggen toonden tijdens de play-offronde voor de Champions League tegen de Israelische voetbalclub Hapoel Beer Sheva. De Voetbalbond stelt dat er "ongeoorloofde vlaggen" zijn getoond tijdens de wedstrijd. Celtic won de wedstrijd met een 5-2 zege. Fans van Celtic begonnen na de toekenning van de boete een crowdfundingsactie en hebben binnen een maand al bijna 155.000 euro opgehaald.

De UEFA heeft vandaag bevestigd dat Celtic is beboet voor het weergeven van 'ongeoorloofde' pro-Palestina vlaggen tijdens hun Champions League duel tegen Hapoel Be'er Sheva Israel. De supporters van Celtic, ook bekend als de Groene Brigade, verklaarden direct nadat de UEFA een onderzoek had ingesteld dat zij het tonen van de vlaggen een "kleine en partijdige daad" vond. Zij kwamen met een officiele verklaring waarin staat te lezen dat in Celtic park de "vlag voor Palestina" wapperde en dat "deze daad van solidariteit" de voetbalclub en haar fans veel "respect en lof" heeft opgeleverd. Tevens gaven zij aan dat zij de beslissing van de UEFA om de Palestijnse vlag als "ongeoorloofd" te betitelen en te beboeten een politieke gemotiveerde beslissing vinden van de Europese Voetbalbond en dat zij om deze reden een crowdfundingsactie hebben gestart met de naam "#matchthefineforpalestine".

Het boetebedrag werd al snel bereikt door giften van Celtic fans en de teller staat na een maand op bijna 155.000 euro, ruim meer dan de UEFA boete. De supporters hebben nu besloten dat het overgebleven bedrag zal zal worden geschonken aan "Palestijnse liefdadigheidsinstellingen" zoals Medical Aid Palestina en het Lajee Centre, een cutureel centrum in het Aida vluchtelingenkamp nabij Bethlehem op de Westbank.