Vlieland stemt in; zienswijzen op Terschelling | Rijkswaterstaat

Vlieland stemt in; zienswijzen op Terschelling

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 oktober 2016- Laatste update: 04 oktober 2016 16:10 uur

Van 15 augustus tot en met 23 september hebben op Vlieland en Terschelling de Ontwerp- Projectplannen Waterwet Verruiming Primaire Waterkering ter inzage gelegen.

Op Vlieland zijn geen zienswijzen op het plan binnengekomen. Op Terschelling dienden 4 verschillende partijen een zienswijze in. De gemeenten, provincie Fryslan en de inwoners van Vlieland en Terschelling hebben gezamenlijk gewerkt aan de plannen die er toe moeten leiden dat een groter deel van de eilanden binnen de primaire waterkering komt te liggen.

Trace uitgewerkt

Rijkwaterstaat heeft de ligging van het trace in een ontwerp uitgewerkt. Hierbij is onderzocht of zand moet worden toegevoegd of dat ter plaatse voldoende zand aanwezig is om te kunnen voldoen aan de wettelijke veiligheidsniveaus voor zandige waterkeringen. Daarnaast is onderzocht wat de effecten zijn van de zandaanvullingen voor natuur en de verschillende functies (eigendommen, recreatie, kabels en leidingen) in het gebied.

De conceptplannen lagen de afgelopen zes weken ter inzage. Op het ontwerp van Terschelling is door vier verschillende partijen een zienswijze ingediend. De zienswijzen gaan in op trace keuzes bij Midsland aan Zee, Lies, Hoorn en Oosterend. En er wordt aandacht gevraagd voor de buitendijkse ligging van de Willem Barenstzkade in West-Terschelling. De zienswijzen worden door Rijkswaterstaat beoordeeld en leiden mogelijk tot wijziging van de plannen.

Vervolg procedure

Na vaststelling van het projectplan keurt Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslan het projectplan goed. Hierna wordt het plan gepubliceerd. Het definitieve trace van de waterkering wordt vastgelegd in de legger, waarna het door de gemeenten wordt opgenomen in het gewijzigde bestemmingsplan.

Als het projectplan definitief is wordt de waterkering versterkt. Dat betekent dat op Vlieland op een plek zandaanvulling plaatsvindt en op Terschelling op 22 plaatsen. Met het verruimen van de primaire waterkering wordt een groter deel van de aanwezige bebouwing op de eilanden tegen overstroming beschermd.