Wetenschappers pleiten voor sancties tegen Rusland

VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE

4 oktober 2016

Wetenschappers pleiten voor sancties tegen Rusland

Een groep wetenschappers heeft een petitie gelanceerd waarin ze wereldleiders oproepen actie te ondernemen om het geweld in Aleppo te stoppen.

De deskundigen roepen de internationale gemeenschap op om te erkennen dat er in Aleppo misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd door de Syrische regering en het Russische leger. Ze eisen onmiddellijke actie om de aanvallen op burgers te stoppen. Ze vragen om meer internationale druk op landen die de misdaden van de Syrische regering ondersteunen, en pleiten voor sancties tegen de Russische regering tot het land zijn militaire steun intrekt.

Lancering van de “Aleppo Appeal”

De petitie is een reactie op de recente escalatie van het geweld in Syrië, na het falen van een wapenstilstand die door de VS en Rusland was overeengekomen. De Syrische regering, samen met de Russische luchtmacht, heeft sindsdien een campagne van intensieve luchtbombardementen uitgevoerd in de stad Aleppo waamee een enorm menselijk leed wordt veroorzaakt. Volgens de wetenschappers vormen de opzettelijke bombardementen op ziekenhuizen, scholen, humanitaire uitrusting, hulpverleners en watervoorzieningen misdaden tegen de menselijkheid.

Hoewel alle partijen bijdragen aan het geweld, stellen zij dat “de Syrisch-Russische aanval op Aleppo zich onderscheidt in haar brutaliteit en vermijdelijkheid". Daarom roepen ze op tot verhoogde druk op de Russische regering op om haar militaire steun in te trekken. Omdat diplomatieke inspanningen vruchteloos blijken, eisen ze economische sancties tegen de Russische regering om de druk te verhogen.

De wetenschappers vragen de internationale gemeenschap ook om vervolging van personen die verantwoordelijk zijn voor de misdaden in Syrië. Zij stellen dat "personen die verantwoordelijk zijn voor het plegen van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Syrië moeten ter verantwoording worden geroepen". Dit kan worden bereikt door de oprichting van een internationaal tribunaal voor Syrië met een mandaat om misdaden te vervolgen die worden gepleegd door alle partijen van het conflict.”

De volledige tekst van de petitie staat hier: www.aleppo-appeal.org

De steun voor de petitie:

Na slechts één dag heeft de petitie al steun ontvangen van 100 vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld. Nederlandse ondertekenaars zijn o.a. Prof. Liesbeth Zegveld (Universiteit van Amsterdam) Prof. Wouter Veraart (VU) en Prof. Göran Sluiter. Prof. David Keen (London School of Economics). Van buiten Nederland ondertekenden vooraanstaand expert in conflictstudies Prof. David Keen (London School of Economics) en expert in internationaal strafrecht Prof. Dermot Groome (Penn State – V.S.)

Voor de volledige lijst van ondertekenaars, zie: www.aleppo-appeal.org